Muzej na meji bodo prenovili

5. septembra je minilo 70 let od ustanovitve Goriškega muzeja. Jubilej bodo obeležili tudi z arheološko razstavo na Gradu Kromberk. Zbirke in razstave bodo brezplačno na ogled 15. septembra, ko bo dan odprtih vrat muzeja. Do leta 2025, ko bo Nova Gorica Evropska prestolnica kulture, bodo prenovili Muzej na meji.

V dveh letih bodo     temeljito  prenovili stražarski stolp v Vrtojbi, 
najmanjši muzej v Sloveniji. Foto: Hrani Goriški muzej
V dveh letih bodo temeljito prenovili stražarski stolp v Vrtojbi, najmanjši muzej v Sloveniji. Foto: Hrani Goriški muzej

NOVA GORICA > “Med našimi poglavitnimi cilji ostajajo prepotrebna obnova Gradu Kromberk in Vile Bartolomei v Solkanu, kjer je dokumentacija za izgradnjo novih restavratorskih delavnic in ureditev vrta že pripravljena, a brez podpore lokalne skupnosti so ti projekti, za katere si bo muzej še naprej prizadeval, težko izvedljivi,” pravi direktor Vladimir Peruničič.

Goriški muzej je vpet v projekt EPK, eden od adutov bo Muzej na meji, ki združuje zbirke Kolodvor, Miren in Pristava ter muzej v stražarskem stolpu v Vrtojbi, najmanjši v Sloveniji. Tega bodo z okolico v prihodnjih dveh letih temeljito prenovili, na novo bodo postavili še muzejsko zbirko na mirenskem pokopališču. Ker bodo vse štiri lokacije povezane s kolesarskimi potmi, bodo na Trgu Evrope omogočili izposojo e-koles, Muzej na meji pa bodo predstavili v novi publikaciji.

Stalne zbirke in razstave si bo tudi letos mogoče ogledati 15. septembra na dnevu odprtih vrat z brezplačnimi vodstvi. Jubilejno leto bodo obeležili tudi s pregledno trijezično arheološko razstavo na Gradu Kromberk, ki bo prikazala življenje v prvem tisočletju pred našim štetjem na območju, ki ga pokriva muzej. Ta je bil ustanovljen 5. septembra 1952 z imenom Okrajni muzej in sedežem v solkanski šoli, dve leti zatem pa so ga preselili v Kromberk. V začetnem obdobju se mu je priključil Tolminski muzej s svojimi zbirkami, kasneje pa je dejavnost širil na zgornjo Vipavsko dolino, Brda in Kras. Danes kot pokrajinska ustanova deluje na območju enajstih občin. 60-letnico so praznovali z vselitvijo v novo stavbo uprave in kustodiata v Solkanu v okviru Vile Bartolomei.


Najbolj brano