Tisoči so spremljali pravi spektakel

Pod novo mogočno plezalno steno na Bonifiki je v sobotnem večeru po pričakovanju zadonela tudi slovenska himna. A zvoki Zdravljice tokrat niso odzvanjali zaradi pričakovane 37. zmage v svetovnem pokalu Janje Garnbret, pač pa zaradi prve zmage v tem prestižnem tekmovanju Luke Potočarja.

Gledalci so se na Bonifiki začeli zbirati že precej pred tekmo ... Foto: Zdravko Primožič/FPA
Gledalci so se na Bonifiki začeli zbirati že precej pred tekmo ... Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Še ne 21-letni Jeseničan Luka Potočar je do zmage v dramatičnem finalu in pred nepregledno množico več tisoč obiskovalcev prišel z višino 30+. Takšno je preplezal tudi Švicar Sascha Lehmann, a je o zmagovalcu odločilo to, da je bil Slovenec boljši v polfinalu. Tretji je bil Nemec Yannick Flohe z rezultatom 29+. Potočar, ki je aktualni evropski podprvak v težavnosti, lani pa je bil tudi svetovni podprvak, je bil pred tem v svetovnem pokalu najboljši drugi, in sicer lani v Kranju. “Ta zmaga je res nekaj posebnega, ker je moja prva in ker sem jo dosegel pred domačimi gledalci v Kopru. Visoka pričakovanja imam na vsaki tekmi, a pri plezanju pač nikoli ne veš: enkrat si blizu, drugič pa daleč. Vesel sem, da mi je uspelo glavni cilj 'odkljukati' prav tu v Kopru,” je dodal sobotni slovenski junak.

Garnbret: “Najboljša tekma v sezoni”

Zmago je v ženski konkurenci pred številnimi gledalci odkrito lovila Janja Garnbret, a na koncu doživela prvi poraz v sezoni. 23-letna Korošica je tako prekinila niz enajstih zmag oziroma osmih v sezoni. V svetovnem pokalu je doslej že 54-krat stala na zmagovalnih stopničkah, ima 36 zmag, 14 v balvanskem in 22 v težavnostnem plezanju. “Spodbuda je bila ves čas fenomenalna, na finalu pa je bilo sploh noro. Gotovo je bila koprska tekma doslej najboljša v sezoni,” se je Garnbretova najprej zahvalila gledalcem za podporo. “Meni se sicer ni izšlo po načrtih, smo pa slišali Zdravljico za Luko in sem zanj zelo vesela. Glede na to, da sem pri plezanju perfekcionistka, mi je kar težko. Pa ne zaradi drugega mesta, ampak zato, ker nisem plezala tako, kot znam.”

Finalni izidi

Moški: 1. Luka Potočar (Slo) 30+, 2. Sascha Lehmann (Švi) 30+, 3. Yannick Flohe (Nem) 29+, 4. Ao Yurikusa (Jap) 25+, 5. Alberto Gines Lopez (Špa) 25+, 6. Taisei Homma (Jap) 25+, 7. Yoshiyuki Ogata (Jap) 22+, 8. Satone Yoshida (Jap) 17+.

Ženske: 1. Ai Mori (Jap) 30+, 2. Janja Garnbret (Slo) 27+, 3. Brooke Raboutou (ZDA) 23+, 4. Chaehyun Seo (Kor) 22, 5. Jessica Pilz (Avt) 21+, 6. Mia Krampl (Slo) 21+, 7. Natalia Grossman (ZDA) 21+, 8. Helene Janicot (Fra) 16+.

Slovenska šampionka je posebej pohvalila tudi postavljalce smeri, na čelu z vodjo postavitev v Kopru, Poljakom Adamom Pustelnikom. “Stokrat raje vidim, da smeri ne prepleza nobena tekmovalka, kot pa, da bi jih več objemalo vrh. Težke postavitve so bolj zanimive za nas tekmovalke, predvsem pa za gledalce,” je še povedala nazadnje evropska prvakinja iz Münchna, ki je v Kopru priplezala do višine 27+. Boljša je bila tokrat 18-letna Japonka Ai Mori s 30+, tretje mesto je pripadlo Američanki Brooke Raboutou s 23+. Druga slovenska finalistkaMia Krampl, evropska podprvakinja, je finale končala z 21+ na šestem mestu. Iz rezultatov je razvidno, da med osmerico moških in ženskih finalistov nikomur ni uspelo premagati zapletene postavitve.

Sicer so v petkovem polfinalu nastopili tudi Martin Bergant, Domen Škofic in Zan Lovenjak Sudar, a so ostali daleč od najboljše osmerice na 18., 20. in 25. mestu. V ženski konkurenci ne gre prezreti desetega mesta iz polfinala Vite Lukan.

Po tekmi v Kopru se bo plezalna karavana v težavnosti preselila na Škotsko, kjer bo v Edinburghu hitro nova tekma, zadnja pa bo v Indoneziji. V Jakarti bo zadnji vikend v septembru tudi dokončno znano, ali bo Janja Garnbret osvojila še peti naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti po letih 2016, 2017, 2018 in 2021. Z novo lovoriko bi se z osvojenimi skupno desetimi naslovi v končnih seštevkih sezone izenačila z aktualno rekorderko iz Francije Sandrine Levet.

Zadovoljni tudi organizatorji

Organizacijski vodja tekmovanja Matej Planko je ocenil, da si je po 3000 gledalcih na petkovem polfinalnem večeru finalne nastope ogledalo vsaj približno 7000 gledalcev. “Tekma na prostem zahteva precej več dela in usklajevanja, a kot kažejo izkušnje po dveh dneh tekmovalnega dogajanja v Kopru, nam je to kar dobro uspelo. Poleg organizacijskih zahtev je tekma na prostem tudi velik finančni zalogaj, proračun se je glede na tekme v Kranju podvojil, a tekma za svetovni pokal bo v Kopru tudi prihodnje leto. Najverjetneje spet prvi vikend v septembru.


Najbolj brano