Umetnik glasbenih pripovedk

Po štirih letih se v ljubljanski Kino Šiška vrača eno osrednjih svetovnih imen sodobnega kantavtorstva - Sun Kil Moon oziroma Mark Kozelek. Leta 2018 je postregel z minimalističnim in zelo čutno izpeljanim koncertom, tokrat pa bo po približno dveletnem koncertnem premoru v Evropi imel samo dva koncerta, 8. septembra v Ljubljani in 10. septembra v Budimpešti.

Sun Kil Moon se po štirih letih vrača v Ljubljano. Foto: Ralph Arvesen
Sun Kil Moon se po štirih letih vrača v Ljubljano. Foto: Ralph Arvesen

LJUBLJANA > Zgodbo, imenovano Sun Kil Moon, je Mark Kozelek začel pisati po razpadu “matične” zasedbe Red House Painters leta 2002 v San Franciscu. Od tedaj je ustvaril vrsto albumov, med katerimi je najbolj opevan Benji iz leta 2014.

Kozelek, ki sicer “slovi” po nihanju v razpoloženju in ne prav optimističnem pogledu na svet, je na tem albumu izpovedal ves svoj gnev, a ohranil svoj prepoznavni znak in ga tako zavil v zelo mehko zvenečo poezijo. Glasbena indie “biblija” Pitchfork, ki sicer ni radodarna z visokimi ocenami, je albumu dodelila skoraj odlično oceno, prav tako je uvrščen med sto najboljših albumov vseh časov. Prav Pitchfork pa je leta 2020 objavil tudi prvi članek o domnevni Kozelekovi spolni zlorabi dekleta, temu je naslednje leto sledil še en odmeven članek, v katerem so zbrali pričevanja še sedmih žensk, ki naj bi bile njegove žrtve. Vse navedbe je Kozelek zanikal, sodnega epiloga pa ni bilo (še).

Kozelek, ki je presenetljivo velik boksarski navdušenec, si je ime za solo projekt izposodil pri južnokorejskem boksarju lažje kategorije Sung-Kil Moonu. Obsesija z boksom se je pokazala že na prvem albumu Ghosts of the Great Highway, v katerem se je kantavtor poglobil v usode številnih boksarjev po svetu, ki so umrli veliko prezgodaj in v tragičnih okoliščinah. Prav njegovo vživljanje v usodo drugih, ki se kaže v besedilih z nizanjem kratkih vinjet iz življenja tako znanih oseb kakor tudi običajnih smrtnikov, je njegova osrednja vrlina. Tovrstno umetnost “glasbenih pripovedk” je do popolnosti izpilil na Benjiju. Med bolj odmevne albume spada tudi Tiny Cities, ob katerem je zastrigel z ušesi marsikateri ljubitelj ameriške zasedbe Modest Mouse. Album je namreč v celoti hommage omenjeni zasedbi, v katerem je Kozelek po svoje prepesnil enajst njenih skladb.

Lani je neutrudni Kozelek, ki je po Benjiju projekt Sun Kil Moon večinoma razvijal sam, izdal dvanajsti album Lunch in the Park, na začetku letošnjega avgusta pa se je na Youtubu pojavila že prva skladba The Doorbells are Ringing s prihajajočega albuma.


Najbolj brano