Adi Smolar: “Delajmo dobro sebi in drugim”

“Vse je minljivo, zato izkoristimo to priložnost, ki se ji reče življenje. Delajmo dobro sebi in drugim. Vsi se imejmo lepo,” je v Kubedu večer, poln zimzelenih napevov, duhovitih opazk in bodrilnih sporočil, po dveh urah in pol zaokrožil Adi Smolar, se z odra poslovil s svojo najstarejšo pesmijo Naš svet se pa vrti, zatem pa se še lep čas družil z obiskovalci koncerta v nizu Ćubed pod borovci.

V Kubedu pod borovci se lepo ujamejo glasba, narava, sproščeno vzdušje ob pijači in jedači ...   Foto: Andraž Gombač
V Kubedu pod borovci se lepo ujamejo glasba, narava, sproščeno vzdušje ob pijači in jedači ...  Foto: Andraž Gombač

KUBED > Dolgo čakanje se je obneslo: lani je koncert v Kubedu onemogočila korona, pravzaprav obvezno preverjanje pogoja PCT in politika delitve, s katero se Adi Smolar ni strinjal, letos pa bi se skoraj zataknilo zaradi šuma v dogovarjanju, a sta kantavtor in Društvo Skala Kubed naposled našla pravi večer za druženje na krasnem prizorišču pod borovci.

Kar dve uri in pol je 63-letni Korošec nizal pesmi, ki se jim je občinstvo pridružilo s smehom, ploskanjem in prepevanjem la-la-la-la-la, tagadagadagada in drugih refrenov, ki hitro preženejo slabo voljo ter prikličejo boljše počutje. Denar ne prinaša sreče, je ugotavljal Smolar: “Kdor živi samo za denar, ga hoče imeti zmeraj več. Pa še nekaj sem opazil. Dražji je avto, bolj mrk je šofer. Tisti drug pa se smeje iz stare kripe. Kateri je torej bolj srečen?”

Najhuje je, če si brez pameti in brez srca, je prikimal. In organizatorje prosil, naj iz njegovega avta prinesejo še eno odejo za otroke, ki so na travniku pred odrom poslušali in poskakovali, medtem ko so se v drncu vrstile pesmi, povečini dobro znane: Jaz ne grem v šolo, Je treba delat, Saj se nikamor ne mudi, Zlo počas, Neprilagojen, Dvajset ljubic, Gospa natakarca, Nič nisi vreden, Hujše muke ni, Pasji dnevi, Eks za ex-ljubico ... Stara Bognedaj da bi crknu televizor je zazvenela kot svarilo tudi pred računalniki in telefoni, s katerimi si čas krademo danes in se odtujujemo drug drugemu.

Preden je zazvenela ena naših najlepših ljubezenskih Daleč je za naju pomlad, se je Smolar spomnil, kako so mu jo na založbi Helidon odsvetovali, češ da si bo z njo uničil ugled hudomušneža, veseljaka. Včasih je treba biti neposlušen.  


Najbolj brano