Ob 35-letnici galerije Insula v koprski Libertas vabi impresivna razstava 61 likovnikov

“Ni dvoma, da ima okolje neločljiv vpliv na ustvarjalnost. In tudi južnoprimorska ali ustvarjalnost Slovenske Istre, kot naj bi jo danes imenovali, je zaznamovana z elementi našega prostora. Razstava je v marsikaterem pogledu, seveda, primorska,” pravi Dejan Mehmedovič (na fotografiji desno), umetnostni zgodovinar, likovnik kritik in vodja galerije Insula, s katero formalno upravlja društvo likovnih umetnikov Insula.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > V koprskem Libertasu je v vlogi kustosa v četrtek odprl pregledno razstavo ob 35-letnici galerije, na kateri je na ogled skoraj 150 del 61 avtorjev, ki so bili aktivni v južnoprimorskem prostoru od ustanovitve galerije do danes.

Od najmlajših, ki so se rodili v času osamosvojitve, do najstarejših in žal tudi preminulih velikanov, kakršni so Jože Pohlen, Janez Lenassi, Zvest Apollonio, Boris Benčič, Erik Lovko in drugi. Otvoritve sta se udeležila tudi piranski župan Đenio Zadkovič in koprski Aleš Bržan, ki je zbrane tudi nagovoril.

Privlačna razstava z raznolikostjo nagovarja najširše občinstvo in vabi do konca avgusta. Odprtje sovpada z izidom Mehmedovičeve knjige Pregled likovne ustvarjalnosti v Slovenski Istri preteklih desetletij, prvega tovrstnega knjižnega dela, ki ga bodo v času razstave še posebej predstavili.


Najbolj brano