Prenovljena vodarna Močila že pošilja vodo uporabnikom

Na vodarni Močila v občini Kanal zaključujejo rekonstrukcijo, med katero so zamenjali celotno tehnologijo za pripravo pitne vode. Objekt še ni uradno odprt, a prebivalce Deskel in okolice že oskrbujejo s tam prečiščeno vodo. Projekt je financirala lastnica vodarne, družba Salonit Anhovo, potekajo pa pogovori o prenosu lastništva na občino.

Kolektor Sisteh je na Močilih vgradil sistem ultrafiltracije, nadgrajen s kontinuirnim peščenim filtrom. Foto: Mitja Marussig
Kolektor Sisteh je na Močilih vgradil sistem ultrafiltracije, nadgrajen s kontinuirnim peščenim filtrom. Foto: Mitja Marussig

KANAL > Obnovo vodarne je občina predvidela že leta 2014, do leta 2018 so na občini uspeli pripraviti projekt in pridobiti gradbeno dovoljenje, vendar so aktivnosti zaradi velikega finančnega vložka zastale. Da bo vodarno obnovil Salonit Anhovo, so se v cementarni zavezali leta 2020 ob nadgradnji pogodbe o dobavi pitne vode občini, v tem trenutku ima namreč vodarno v lasti, upravljanju in vzdrževanju cementarna.

Prenovo vodarne, ki je stala nekaj več kot milijon evrov, so začeli lani septembra in se je zaradi podaljšanih dobavnih rokov materialov nekoliko zavlekla. Kot je povedal predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat, je želja Salonita, da lastništvo vodarne prenesejo na občino. "Verjamem in vem, da je želja tudi na strani občine in da bomo najpozneje v pol leta našli rešitev za prenos," je dodal v izjavi.

Nova vodarna za nekaj več kot 1100 prebivalcev Deskel, Anhovega, Robidnega Brega in Močil rešuje ukrep pogostega prekuhavanja vode za prehrambne namene, je povedal Vinko Medvešček, vodja režijskega obrata, ki skrbi za vodooskrbo. Izrazil je upanje, da bo slabe volje med prebivalci in tudi njihovimi zaposlenimi odslej manj.

Standardi prenovljene vodarne skladni s strožjim predpisom o pitni vodi

Županja občine Kanal Tina Gerbec pa je izpostavila, da so standardi prenovljene vodarne takšni, da bodo ustrezali strožjim predpisom o pitni vodi, ki šele prihajajo v veljavo. Občina sicer že ima podobno vodarno v Avčah, ki s pretokom 15 litrov na sekundo oskrbuje 1800 občanov, nova vodarna na Močilih pa bo imela zmogljivost 12 litrov na sekundo.

Kolektor Sisteh, ki je po Sloveniji vgradil približno tri četrtine vseh podobnih vodarn, je na Močilih vgradil sistem ultrafiltracije, nadgrajen s kontinuirnim peščenim filtrom. Kot je povedal zagonski inženir Ludvik Mekuč, je kontinuirni peščeni filter najboljša rešitev za motnost na območjih kraških vod, ki na tem terenu predstavlja tudi največji problem pri pripravi pitne vode.

Predsednik krajevne skupnosti Deskle - Anhovo Jože Valentinčič je s pridobitvijo zadovoljen, a opozarja, da vsi uporabniki z novo vodarno ne bodo zadovoljni. Že dlje časa se namreč pojavljajo očitki dela krajanov, da voda iz Soče ni primerna za pripravo pitne vode. Tudi zaradi tega na občini teče projekt, v okviru katerega bi Deskle povezali z izvirom Mrzlek, tako da bi te kraje v prihodnje lahko oskrbovali z dveh strani.

Julija 2020 je v Anhovem prišlo do hudega onesnaženja vode, potem ko se je v podjetju Eternit, preko katerega potekajo vodovodne cevi iz vodarne Močila do Anhovega, zgodila napaka. Prebivalci Anhovega se s težavami s pitno vodo sicer soočajo pogosto, na kar je večkrat opozorila tudi civilna iniciativa.


Najbolj brano