Mlada, ampak resna, zanesljiva, prizadevna …

Enajstletni kontrabasist Voranc Vidmar in šestnajstletna violinistka Karin Antunovič sta na lanskem tekmovanju Temsig osvojila zlati plaketi. Glasbena šola Postojna in spodbudno domače okolje jima nudita odlične pogoje za uspešno glasbeno pot.

 Karin Antunovič in  Voranc Vidmar, učenca Glasbene šole Postojna,  sta lani na Temsigu osvojila zlati plaketi. Foto: Edvard Popit
Karin Antunovič in Voranc Vidmar, učenca Glasbene šole Postojna, sta lani na Temsigu osvojila zlati plaketi. Foto: Edvard Popit

“Voranc ima srečo, ima zelo spodbudno domače okolje, starejšega brata in sedaj tudi mlajšo sestrico, ki obiskujeta glasbeno šolo. Pridno vadi vsak dan in je precej hitro osvojil dober zvok kontrabasa. To je bilo njegovo prvo tekmovanje, za katero sva se pripravljala na rednih lekcijah, saj dodatnih nisva uspela imeti prav veliko zaradi mojega poučevanja na različnih šolah. Na srečo je veliko spoznal sam med vadbami doma in pohvaliti moram njegovo resnost, včasih je celo preveč resen, pa tudi njegovo odraslost. Je tudi inteligenten in odrašča v dobrem okolju, ki ga spodbuja,” Štefan Švagelj opiše svojega učenca Voranca Vidmarja, ki v Glasbeni šoli Postojna četrto leto osvaja igro na kontrabasu in je na letošnjem državnem tekmovanju v 1. a kategoriji osvojil 3. nagrado, prejel zlato plaketo in le za nekaj stotink zgrešil magično stotico. Mladi glasbenik iz vasi Bukovje pri Postojni, ki tudi v 4. razredu tamkajšnje osnovne šole izkazuje navdušenje za matematiko, šport, naravoslovje, tehniko in družbo, se svojemu inštrumentu vsak dan posveča vsaj eno uro, za priprave na tekmovanje pa je čas vadbe še podaljšal.

Visoka uvrstitev mu je dala nov zagon, saj bi rad tudi v prihodnje sodeloval na tekmovanjih in osvajal nagrade. In zakaj je izbral prav to največje godalo, ki proizvaja najnižje tone? “Tega se ne spomnim, a ata mi je povedal, da me je navdušil Nejc Klun, ki se je pred leti na naši šoli učil kontrabas,” odgovarja Voranc, ki že sedaj razmišlja o študiju tega glasbila in si zato izkušnje skupnega muziciranja vestno nabira tudi šolskem orkestru, v zasedbi, v kateri je svoj talent več let razvijala tudi 16-letna violinistka Karin Antunovič. Danes dijakinja 1. letnik Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu profesorice Tatjane Špragar je namreč osem let obiskovala postojnsko glasbeno šolo v razredu Marinke Kukec Jurič in pod njenim mentorstvom lani sodelovala na kar treh tekmovanjih (Tesmig, International Moscow Music Online-Competition in Mladi virtuozi Zagreb) in na vseh prejela najvišje nagrade: “Karin je že kot majhna izkazovala veliko talentov in bila vedno drugačen, odrasel otrok. Čeprav je obiskovala tudi balet in imela številne interesne dejavnosti, je pri violini lepo napredovala. Je zelo muzikalna, temperamentna in česarkoli se loti, to tudi stoodstotno opravi. Zanimivo in presenetljivo je tudi, da ima zelo jasno zastavljene cilje, da pozna veliko violinske in orkestrske literature ter veliko teh skladb tudi posluša.”

Postojnski kontrabasist in violinistka v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo predstavili kontrabasista Voranca Vidmarja in violinistko Karin Antunovič, sedanjega učenca in nekdanjo učenko Glasbene šole Postojna.

No, Karin včasih rada prisluhne tudi umirjenemu popu, najraje pa ima glasbo iz osemdesetih let. Redno se udeležuje različnih poletnih šol in seminarjev, na katerih je spoznala številne domače in tuje profesorje, ki bodo morebiti postali tudi njeni mentorji pri nadaljnjem študiju. “Seveda moram najprej zaključiti srednjo šolo, potem pa si želim, da bi nadaljevala na kaki priznani akademiji, mogoče tudi v tujini, Avstriji, Nemčiji ali Švici. Po študiju bi rada igrala v orkestru, ker me to najbolj veseli. Ko bom starejša, pa bi tudi poučevala,” nam je zaupala postojnska violinistka, ki, kljub obveznostim v Ljubljani, ob petkih še vedno redno igra tudi v šolskem orkestru.

Tatjana Gregorič, Radio Koper


Najbolj brano