Veliko novih obrazov med primorskimi poslanci

Rezultati v primorskih volilnih okrajih ne odstopajo bistveno od nacionalnega povprečja. Preseneča morda, da se je Gibanje Svoboda zelo dobro odrezalo tudi v tradicionalno desnosredinskih okoljih, torej v Ajdovščini, ki je vedno glasovala za SDS in NSi, ter v Tolminu, kjer je glasove za stranko Janeza Janše prinašal predvsem Danijel Krivec. Kot kaže, Primorska izgublja poslanca SD v Idriji, pridobiva pa Mirjam Bon Klanjšček, ki je bila izvoljena v Ljubljani.

Primorski kandidati Svobode Mateja Čalušić, Danijel Bešič Loredan, Robert Janev in Tamara Kozlovič (z leve) so danes 
popoldne nazdravili pred potjo v volilni štab v Ljubljano.   Foto: Tomaž Primožic/FPA
Primorski kandidati Svobode Mateja Čalušić, Danijel Bešič Loredan, Robert Janev in Tamara Kozlovič (z leve) so danes popoldne nazdravili pred potjo v volilni štab v Ljubljano.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Če začnemo na severovzhodu: v Idriji je dosedanji poslanec Samo Bevk za SD zbral največ glasov, ampak ni rečeno, da bo to dovolj za preboj v državni zbor, saj SD v kranjski volilni enoti morda ne bo dobila dobila poslanca. Je pa bila blizu preboju v parlament Saša Erdić, ki je v Idriji kandidirala za Gibanje Svoboda. V Idriji se izvolitev obeta tudi mlademu Andreju Poglajnu (SDS).

Zmagovalni objem Tamare Kozlovič in Mateje Čalušić (foto: Tomaž Primožič/FPA)

44,53

odstotkov je najboljši primorski rezultat - dosegla ga je Tamara Kozlovič v okraju Koper1

Brežan premagal Krivca

Zanimiv dvoboj je bil v tolminskem okraju, kjer sta se borila nekdanji župan občine Bovec in vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in sedanji tolminski župan Uroš Brežan. Brežan je zmagal s precejšnjo prednostjo.

Eva Irgl je doslej gladko zmagovala v domačem okraju Ajdovščina in tudi tokrat je zbrala dovolj glasov za zanesljiv preboj v državni zbor. Ampak za kakšnih dvesto glasov jo je premagala kandidatka svobode Mojca Stegovec. Kot kaže, je preboj v državni zbor uspel tudi dosedanjemu ministru Jerneju Vrtovcu, ki je dobil nekaj manj kot 15 odstotkov glasov in za las premagal kandidata v Ilirski Bistrici. Tudi po tokratnih volitvah bo torej Ajdovščina, kot kaže imela dva poslanca.

Za popoln seznam primorskih poslank in poslancev bo treba počakati na dokončne rezultate, a je že zdaj jasno, da bo med njimi veliko novincev, nekateri znani obrazi pa se poslavljajo s političnega prizorišča.

Oster boj v Novi Gorici

V podeželskem delu novogoriškega okraja je dosedanja poslanka Elena Zavadlav Ušaj dosegla soliden rezultat, ki pa, kot kaže ne bo dovolj za mandat v državnem zboru.

Največji primorski adut v novogoriškem podeželskem in mestnem okraju je bil seveda Matej Arčon. V mestnem delu Nove Gorice je Arčon zmagal z več kot 45 odstotki glasov. Visok rezultat Arčona je morda tudi odločilen za to, da Matjažu Nemcu resno grozi, da poslanskega mandata ne bo ponovil. V postojnski enoti bo namreč SD imela enega samega poslanca.

Gibanje Svoboda je v Postojni premagalo tudi dosedanjega ministra in enega vidnejših članov SDS Zvoneta Černača. V Ilirski Bistrici je Andrej Černigoj, ki je bil zelo dejaven v predvolilni kampanji in je stavil na mikro lokalni stik z volilci, dobil veliko glasov in manjkalo je zelo malo, da bi iz parlamenta iztisnil Vrtovca. Sin župana Emila Rojca Borut Rojc je ostal pod štirimi odstotki. V Sežani je za svobodo zmagala Andreja Živic in se ji obeta preboj v državni zbor. Mara Glušič se je za SDS odrezala zelo slabo - ostala je pod petino glasov.

SD slabo tudi v Istri

Celo v istrskih občinah, ki so tradicionalno volile SD in Levico, sta se ti dve stranki odrezali precej slabo. V obeh koprskih okrajih je zmagala Svoboda, je pa pričakovano vrata državnega zbora znova prestopil Matej Tašner Vatovec.

Edina poslanka SD je izvoljena v Piranu, to je dosedanja poslanka Meira Hot. Svoboda je bila zelo uspešna tudi v Izoli.


Najbolj brano