Predvolilna ciljna čistina

Primorci, ki vedno želimo biti nekaj posebnega, in to tudi smo, v svojo enoto na Šubičevi v dobrih mandatih štejemo trinajst pripadnikov. Ker se k enajstim iz postojnske enote prištevata še poslanec italijanske narodnostne skupnosti, ki je neizogibno Primorec, ter poslanec, izvoljen v Idriji, ki uradno sicer sodi pod prvo, kranjsko volilno enoto. Malo za šalo malo zares: če bo vlado po volitvah vodil Robert Golob, bi Primorci za nekaj mesecev zasedali dve najpomembnejši politični funkciji v državi.

Primorska sicer, s svojimi potenciali in težavami, ni bila ključna geografska ali idejna kategorija v kampanji, ki se jutri izteka. V finišu je bolj prišla na površje Gorenjska, kjer je kmetijski minister dopustoval na tuj račun. Podgorškov odstop NSi gotovo ne koristi. Postavljata pa se dve ključni vprašanji. Prvo je, kam se bodo prelili glasovi, ki jih izgubljajo krščanski demokrati. Lahko nanje računajo bolj sredinske od levih strank? Ali morda SDS, ki na politični parket zadnje dni pošilja vljudno, kontrolirano in medlo različico Janeza Janše? Ali Povežimo Slovenijo, za katero je Ernest Petrič skoraj uspel prodati pravljico o složnosti in sodelovanju, ki pa se je sesula takoj, ko se je pod žaromete vrnil Zdravko Počivalšek?

Ne glede nato, da sočna zgodba vedno pritegne, so se ljudje, še posebej na teh volitvah, streljanja s političnim mitraljezom naveličali. Ter se bodo odločali na podlagi realnega premisleka.

Drugo vprašanje je, ali so afere še vedno najboljše orožje za zmago na volitvah. Afera Šmartinka je brez dvoma škodila stranki Naša dežela. Sprenevedanje Aleksandre Pivec je jasno razgalilo prepad med deklarativno podobo stranke, ki se predstavlja kot preprosta, podeželska, poštena, blizu ljudem, ter njeno realnostjo, v kateri veljaki za drobiž najemajo luksuzna stanovanja v prestolnici. Poskusi afer, ki naj bi vključevali Roberta Goloba, so bili po drugi strani šibki. In čeprav pisci blizu desnim strankam, ponavljajo, da je to zato, ker ima Gibanje Svoboda podporo osrednjih medijskih hiš, je razlog za neodmevnost zgodb predvsem njihova šibka, na hitro skonstruirana in v veliki meri tudi povsem lažna osnova.

Če politik ostane na čistini, kot se je to zgodilo Podgoršku, bodo volilci seveda to kaznovali. Afere zaradi afer pa se znajo hitro obrniti proti tistim, ki jih sprožajo. Ne glede na to, da sočna zgodba vedno pritegne, so se ljudje, še posebej na teh volitvah, streljanja s političnim mitraljezom naveličali. Ter se bodo odločali na podlagi realnega premisleka o ponujenih rešitvah. To še posebej velja za državljane, ki običajno ne odhajajo na volitve. In teh bo, kot kaže, letos toliko, da lahko ustvarijo odločilno razliko.


Preberite še


Najbolj brano