Kako nad odseljevanje mladih?

Od povprečnih Slovencev dve leti starejši prebivalci Goriške imajo najvišje indekse staranja v državi v zahodnih občinah regije. Tem lahko prihodnost zagotovijo samo mladi. A prej jo je nujno zagotoviti mladim. Mladi se ob negativnem naravnem prirastu odseljujejo iz vse regije, iz dveh tretjin občin v kritičnem številu. Kaj obetajo poslanski kandidati?

Mladi se ob negativnem naravnem prirastu  odseljujejo iz vse 
regije, iz dveh tretjin občin v kritičnem številu. Kaj obetajo 
poslanski kandidati? Foto: Leo Caharija
Mladi se ob negativnem naravnem prirastu odseljujejo iz vse regije, iz dveh tretjin občin v kritičnem številu. Kaj obetajo poslanski kandidati? Foto: Leo Caharija

GORIŠKA > Goriška je najbolj redko poseljena, raznolika in najstarejša regija med vsemi v Sloveniji. V zahodnem delu, kjer imajo občine najvišje indekse staranja, je slabo povezana. Večina občin ima negativni naravni prirast. Vseh 13 je v desetletju zgubilo veliko mladih, kar šest v trikotniku Kanal - Cerkno - Bovec več kot 30 odstotkov. Kako torej tem krajem povrniti mlade in prihodnost?

Za povezano ukrepanje države in občin

Andrej Šušmelj (SAB) ve, da se mora država za rešitev ključnih problemov mladih - služb, stanovanj in bivanjskega okolja - bolje povezati z občinami. “V SAB ponujamo strukturno pomladitev, z njo digitalno posodobitev javne uprave z novimi delovnimi mesti. Država bo v podjetjih v njeni lasti morala zagotoviti, da bodo del dobička namenjala financiranju zagonskih podjetij. Občine bomo spodbudili k zagotavljanju prostorske infrastrukture.”

Andrej Šušmelj

SAB je oblikovala poroštveno shemo, da bodo mladi laže kupovali stanovanja. “Država mora zgraditi več dostopnejših neprofitnih stanovanj. Skupaj z občinami pa poskrbeti za varno mobilnost in zeleni javni prevoz. Mestne in krajevne infrastrukture, kulturno in zabavno dogajanje v prid ravnovesju med poklicnim in zasebnim življenjem bomo prilagajali mladim družinam in socialnim potrebam mladih,” zagotavlja Šušmelj.

Samo Bevk (SD) meni, da sta za mlade bistvena delo in stanovanja. “V obrobne občine moramo vrniti nekdanjo kakovost življenja. Centralizacija je odnesla mnoge službe. V ogroženih krajih je ogromno nezasedenih stanovanj, ki jih moramo namensko urediti. Povrniti moramo nekdanjo štipendijsko politiko, izboljšati prometne povezave. Nekoliko bolje kaže le internetni povezanosti,” meni Samo Bevk (SD).

Samo Bevk

Nedavno je Bevk v DZ zahteval, naj država poskrbi za povratek ukinjenih poštnih poslovalnic v te kraje. “Pošta je imela lani 17 milijonov evrov dobička, ki nikakor ne more biti cilj družbe s pomembnim javnim servisom. Vlada mi je odgovorila, da na Pošto ne more vplivati. Torej na Pošto, ki je v lasti države,” je dodal Bevk.

Za vsebinsko decentralizacijo

Decentralizacija je usmeritev Gibanja Svoboda. Njena kandidatka Saša Erdić Vuga pravi: “Subvencionirali bomo družbe, ki bodo pripravljene dejavnost prenesti v demografsko ogrožena območja. Vem, da je denimo v Idriji in Cerknem služb dovolj, a so izrazito enostranske. Ko bo dovolj raznovrstnega dela, bomo mladim z različnimi spodbudami pomagali do stanovanj. Ključno za boljšo prihodnost bo zadržati mlade, a tudi omogočiti priseljevanje v te kraje. Mladi cenimo življenje v naravi. Z novimi stanovanji bomo prišli, z delom in raznovrstnimi prostočasnimi dejavnostmi bomo ostali in poganjali kolo razvoja.”

Je mlada in prepričana, da se morajo za spremembe angažirati mladi sami. Dodaja, da si bo prizadevala za oblikovanje dodatne srednje šole. V Idriji za zdravstveno nego denimo. “Mladi potrebujemo šole, starejši nego. Za vsako spremembo je nujno strpno medgeneracijsko zavezništvo,” je prepričana Erdićeva.

Sara Erdić Vuga

Za Povežimo Slovenijo je spodbuda ogroženim krajem na podeželju prioriteta. Jurij Kavčič ve, da je v njih nujno posodobiti cestno in vso ostalo infrastrukturo. “S posodobljenimi cestami bi več mladih, ki so zaposleni izven podeželja, bivalo doma. Sam bom spodbujal podjetja in institucije k štipendiranju perspektivnih kadrov za področja turizma, zdravstva, malega gospodarstva in deficitarnih storitvenih dejavnosti. To bo vzvod za zaposlovanje v ogroženih krajih. Temu bo sledila gradnja neprofitnih stanovanj. Posebej si bom prizadeval za razvoj novih produktov dediščine svetovnega pomena na Idrijskem in Cerkljanskem, ki lahko prineseta pomembna delovna mesta.”

Jurij Kavčič


Najbolj brano