V nebo vpijoča naključja

Nekako težko je verjeti navedbam nekaterih istrskih podjetnikov, ki se poslovno sicer ukvarjajo z zelo različnimi projekti, da jih po novem zanima tudi kmetovanje. Eden bi gojil industrijsko konopljo, drugi bi se ukvarjal s hidroponsko pridelavo zelenjave. Ker je treba zreti v prihodnost, nas prepričuje. Ker mora samooskrba s hrano postati nova razvojna platforma, ki bo omejila vplive dviga cen hrane in našo odvisnost od uvoza hrane, razlaga.

Oba za razvojni pospešek potrebujeta večja zaokrožena območja, pravita. Razumljivo, toda kaj, ko bi oba to počela prav na kmetijski zemlji v Bertokih, ki je v osnutku občinskega prostorskega načrta v prihodnje predvidena za stanovanjsko gradnjo in umeščanje tako imenovanih centralnih dejavnosti, torej trgovin, poslovnih lokalov in podobnih vsebin. Kakšno naključje!

Pričakovanja, da bo občinski prostorski načrt končno naredil red na tem področju in bo zajezil dosedanje brezvladje v prostoru, so se po nedavnih razkritjih razblinila kot milni mehurček.

Natančnejši pogled na grafični del osnutka prostorskega načrta razkrije, da je v smeri Pobegov, le nekaj sto metrov stran od njunih novih obdelovalnih površin, na voljo kopica kmetijskih površin, ki bodo ta status ohranila tudi v prihodnje. Kaže, da te parcele niso pritegnile zanimanja.

Sicer pa nista edina, ki sta premišljeno omrežila lastnike kmetijskih parcel. V nekaterih primerih so špekulanti nagovorili tudi zamejce, živeče v Italiji, ki sploh ne vedo, kakšne korenite spremembe se obetajo na tistem območju. V prepričanju, da s kmetijsko zemljo nimajo kaj početi, so seveda pristali v prodajo.

Apetiti po kmetijski zemlji so stalnica. Nič drugače ni niti v drugih slovenskih občinah, a so takšna zemljišča v Slovenski Istri še posebej zaželena. Nemalokrat se zgodi, da nekdo zakupi oljčnik ali nasad, kmalu zatem pa se na parceli pojavi mobilna hišica. In že je tukaj vikend na morju.

Izkazalo se je, da bojazni in opozorila prebivalcev Bertokov in Prad glede skrbno načrtovanih spletk, ki naj bi se dogajale v ozadju priprave najpomembnejšega načrta o prihodnjem razvoju občine, le niso iz trte zviti. Pričakovanja, da bo občinski prostorski načrt končno naredil red na tem področju in bo zajezil dosedanje brezvladje v prostoru, so se po nedavnih razkritjih razblinila kot milni mehurček.

V mešetarjenje z zemljišči naj bi bil vpleten tudi občinski uradnik, ki je zaposlen prav v oddelku za prostorsko načrtovanje, kjer z lahkoto dostopa do notranjih informacij. Popraviti vtis bo težko, pridobiti nazaj zaupanje ljudi pa še težje.


Preberite še


Najbolj brano