Voli lokalno, zmagaj nacionalno

Za župane slovenskih občin niso lahki časi. Ubožce ženejo na otvoritve in postavitve temeljnih kamnov, ki bodo bodisi kmalu dočakali bagre bodisi jih bo prerasla povolilna robida. Ministri Janševe vlade so se v zadnjih mesecih nadvse trudili, da bi v slovenske kraje prinašali dobre novice o velikanskih naložbah, ki da jih bodo občine deležne iz evropskega sklada za okrevanje po korona krizi. Še pol leta prej so se župani pritoževali nad tem, da vlada od njih sezname projektov zahteva v zadnjem trenutku ter da se na predloge ne odziva. Zdaj se župani ne pritožujejo. Pač ni tak čas.

In pač ni taka služba. Župani so seveda politične figure, ampak v slovenskem sistemu, kjer med lokalnimi skupnostmi in državo ni regij, ki bi blažile udarce in usmerjale promet, velja, da mora biti župan vladi vsaj neškodljiv, če že ne prijazen, sicer se za svoje načrte o cestah, telovadnicah in obrtnih conah lahko obriše pod nosom. Temu se lahko reče konformizem, lahko se reče politični oportunizem, lahko pa preprosto odgovornost do svojih občanov, ki si tisto cesto in telovadnico zaslužijo.

Tudi za dobrimi župani in lokalnimi političnimi zvezdami se skrivajo stranke z vso svojo politično in ideološko strukturo ter z vso svojo prtljago afer.

Nekateri župani so vrgli karte na mizo in kandidirajo, kot denimo Marko Matajurc in Uroš Brežan, drugi so v boj poslali družinske člane, kot denimo Emil Rojc. V Novi Gorici, na primer, v središču državnozborskega volilnega boja ni župan temveč občinska koalicija pod taktirko liste nekdanjega župana, zdaj kandidata za poslanca Mateja Arčona.

Odkrita podpora, celo ko je pospremljena z nesprejemljivimi bizarnostmi, kakršne si privoščijo Rojčevi v Ilirski Bistrici, niti ni tak problem. Problem je skrita podpora. Super volilno leto je umazano. Ne glede na izid državnozborskih volitev, nova predsednica ali predsednik vlade še ne bosta dobro zasedla svojega položaja, ko se bo že začela kampanja za lokalne volitve. V tem umazanem letu se bo verjetno, ali se je že, zgodila marsikakšna ne ravno pregledna izmenjava uslug med Ljubljano in občinskimi središči. Kaj misli župan, je pomembno. Tudi dobro ime v okraju je pomembno: nihče noče stranke s kandidatom, za katerega vsi vedo, da je nesposoben, pokvarjen ali oboje. Ampak tudi za dobrimi župani in lokalnimi političnimi zvezdami se skrivajo stranke z vso svojo politično in ideološko strukturo ter z vso svojo prtljago afer. Tudi zato morajo biti volilci pri lokalnem pogledu na državnozborske volitve previdni in se sijaju lokalnih zvezd ter bleščavi novega asfalta ne smejo pustiti preslepiti.


Preberite še


Najbolj brano