Original Bidermajer

Drugi letnik AGRFT, Plešasta pevka. Anekdote sem se spomnila, ker si tudi zakonska para v omenjenem besedilu pripovedujeta anekdote.

Mojca Madon, režiserka predstave 52 herztov, ki bo premierno 
uprizorjena aprila na malem odru SNG Nova Gorica. Foto: Andraž Gombač
Mojca Madon, režiserka predstave 52 herztov, ki bo premierno uprizorjena aprila na malem odru SNG Nova Gorica. Foto: Andraž Gombač

Za lažje razumevanje moram najprej opisati konceptualne okoliščine predstave. Zakonska para promovirata popolnost svojega zakona. Scenografija v obliki izložbe - ogledala, okvirji, umetno cvetje in velik trosed, poln majhnih okrasnih vzglavnikov ... Stanovanje zakoncev Smith je kot iz kataloga, vse jima je neizmerno dragoceno, skoraj nedotakljivo. Na vajah smo se hecali, da so vzglavniki in kavč vredni več tisoč evrov.

In potem gostovanje v veliki čitalnici NUK-a. Pridem na ogled in ugotovim, da bo potrebno ogromno improvizacije, saj troseda ne moremo spraviti skozi čitalniška vrata. Organizatorje prosim, če nam lahko oni posodijo kakšnega svojega. Na dan predstave me organizatorka povabi v eno od pisarn in mi pokaže kavč v kotu, ki ga nihče ne uporablja. Starinski trosed z lesenim naslonjalom, lepo izrezljanimi detajli, elegantnimi nogicami ... Malce sem skeptična, saj igralci po kavču skačejo in sedijo na naslonjalu. A do začetka predstave je le še nekaj ur. Prav, si rečem, bomo pa na tem.

Začnemo s predstavo in sprva je vse v redu, potem pa pride prizor, kjer gospod Martin prvič skoči na kavč. Noga popusti in pade v špranjo za praktikabli. Jaz v publiki otrpnem. Igralca se nekako znajdeta in za silo popravita nogo. Ko na oder prideta še zakonca Smith in sedeta, zopet popusti noga in cel kavč se prelomi na eno stran. Igralci se pobirajo s tal, hkrati pa govorijo absurdni tekst. Polna čitalnica se glasno krohota, jaz pa lezem pod stol.

Ob koncu predstave direktor NUK-a na hodniku kriči: “To je bil moj original Bidermajer kavč! In oni so ga zlomili!”

Mi pa hitro spakiramo svoje stvari in se poberemo.


Najbolj brano