Zamrl še en izjemen glas

Gromko in temno - kakor njegova opojna glasba - je po svetu odjeknila vest, da je pri le 57 letih starosti dolgo in mučno bitko s koronavirusom izgubil Mark Lanegan, tudi slovenskim poslušalcem dobro znan ameriški pevec, ustanovni član benda Screaming Trees, dolgoletni sodelavec slavnejših Queens of the Stone Age in izvrsten kantavtor, ki je v letih 2012 in 2015 navdušil tudi pri nas, v Kinu Šiška.

Mark Lanegan (1964-2022) je v Kinu Šiška leta 2012 pel na svoj 48. rojstni dan. In se vrnil leta 2015.   Foto: Andraž Gombač
Mark Lanegan (1964-2022) je v Kinu Šiška leta 2012 pel na svoj 48. rojstni dan. In se vrnil leta 2015.  Foto: Andraž Gombač

KILLARNEY > V zvezni državi Washington rojeni Mark Lanegan je sredi osemdesetih s prijatelji ustanovil Screaming Trees in se je uveljavil v Seattlu, zibelki grungea, kjer so zasloveli zlasti Alice in Chains, Soundgarden in seveda Nirvana. Prijateljeval in snemal je tudi s Kurtom Cobainom in Kristom Novoselicem, že leta 1990 pa izdal prvo samostojno ploščo The Winding Sheet. Sledilo jih je še enajst, vmes je več let plodno sodeloval s Queens of the Stone Age. Z njimi je posnel tudi ostro pesem Hangin' Tree, ki jo je na svojem prvem koncertu v ljubljanskem Kinu Šiška 25. novembra 2012 postavil med odlične skladbe s samostojnih albumov, zlasti s plošč Field Songs (2001), Bubblegum (2004) in Blues Funeral (2012).

Tedaj - na svoj 48. rojstni dan - je gost Škuc Ropota v ekskluzivnem intervjuju za Primorske novice odškrnil tudi vrata v svojo delavnico: “Moja pesem običajno nastane tako, da igram kitaro, ob tem pa z glasom ustvarjam čudne zvoke, ki se sčasoma oblikujejo v besede. Sicer pa navdih jemljem od koderkoli: dobim ga lahko na sprehodu, med razmišljanjem o tem ali onem, med obujanjem spominov, med klepetom ...”

V Šiško se je vrnil že dobri dve leti pozneje, zadnji album Straight Songs of Sorrow pa izdal predlani. Istega leta je v avtobiografiji Sing Backwards And Weep med drugim opisal tudi zasvojenost z alkoholom in drogami, iz katere pa se je izmotal. Nedavno je v knjigi Devil In a Coma poročal še o strašni izkušnji s koronavirusom, ki je streznila tudi proticepilca. Po umetni komi se je že veselil vstajenja v novo življenje. Umrl je doma, na irskem podeželju, kamor se je preselil z drugo ženo. Izgubo izjemnega umetnika, znanega po raskavem glasu, poetičnih in metaforičnih besedilih ter temačnih koncertih, objokujejo njegov idol in obenem oboževalec Iggy Pop, John Cale, Moby, Slash, Manic Street Preachers ... in poslušalci po vsem svetu.


Najbolj brano