Pirančane bi razjarilo dodatno nadstropje hotela Piran

V krajevni skupnosti Piran je završalo, ko so slišali, da namerava lastnik nadgraditi Hotel Piran. Od občine so zahtevali, naj to prepove. Včeraj je predstavnik lastnika Aleksander Pinter projekt predstavil 17 sosedom. Pojasnjuje, da bodo zgolj izenačili celotno sleme na enako višino; tam, kjer je zdaj nižje, ga bodo dvignili za 70 centimetrov. Tako bodo dobili dodatnih pet sob.

Na modrem delu hotela nameravajo izravnati streho na treh 
točkah in pridobiti dodatnih pet sob.  Foto: Sonja Ribolica
Na modrem delu hotela nameravajo izravnati streho na treh točkah in pridobiti dodatnih pet sob.  Foto: Sonja Ribolica

PIRAN > V krajevni skupnosti Piran, ki jo vodi Zora Mužinić, so bili ob novici ogorčeni; ocenili so, da bo nadgradnja strehe izmaličila panoramo na staro mesto jedro Pirana. Od župana Đenia Zadkovića so zahtevali, naj občinski svet prepove to nadzidavo in vse druge podobne posege v starem mestnem jedru.

Aleksander Pinter: “Ne gre za nadgradnjo in dodatno nadstropje”

“Ne gre za nobeno nadzidavo oziroma nadgradnjo z nadstropji. Nismo zaprosili za to,” poudarja Aleksander Pinter, namestnik direktorja v družbi Eurotas Hoteli, ki je lastnica piranskega hotela.

Varstveni režim za mestno jedro

Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije pojasnjujejo, da investicijsko-vzdrževalna dela predstavljajo poseg v naselbinski spomenik Piran - mestno jedro, za kar velja splošni varstveni režim za naselbinske spomenike v skladu z zakonom o varstvu kulturne dediščine. Ta določa, da se pri naselbinskih spomenikih varujejo morfološka zasnova in parcelacija naselja, javni prostori in njihova oprema, ulične fasade in strehe v njihovi materialni pojavnosti in barvni skladnosti, gabariti , meje in silhueta naselja.

Spomnil je, da je avgusta 2020 močan jugo dvignil streho. Na starem delu so jo začasno sanirali, na modrem delu hotela pa je niso mogli. Ugotovili so, da je pod njo vse preveč dotrajano in da začasne rešitve ne pridejo v poštev. Za projektno zasnovo so najeli pooblaščenega arhitekta in projektanta ter začeli postopek pridobivanja potrebnih soglasij.

Hotel ima v starem delu zgradbe pritličje, štiri nadstropja in podstrešje. “Tako bo ostalo tudi po rekonstrukciji strehe, tako je tudi v projektu. V sklopu posega - rekonstrukcije in menjave podstrehe in strehe želimo na treh točkah dvigniti del slemena za 70 centimetrov in ga izravnati v enako linijo,” razlaga Pinter.

Aleksander Pinter

Eurotas hoteli

“V sklopu posega - rekonstrukcije in menjave podstrehe in strehe želimo na treh točkah dvigniti del slemena za 70 centimetrov in ga izravnati v enako linijo.”

Tako pridobljen prostor bi uporabili za ureditev pet hotelskih sob. Zdaj so tam priročna skladišča, v 60. letih pa je bilo nekaj postelj za zaposlene.

“Ko smo se lotili projekta rekonstrukcije strehe, smo opazili možnost ureditve dodatnih sob in to smo dodali v projektno dokumentacijo. To je vse. Ni nadzidave oziroma dodatnega nadstropja. Vse take skice, ki krožijo po družabnih omrežjih, so zavajajoče in ne držijo. Nova najvišja točka v nobenem primeru ne bi presegla najvišje točke na obstoječem delu. Dvig slemena bi bil z notranje strani, to pomeni, da se veduta bodisi z morske bodisi z mestne strani ne bi spremenila; z morske strani se ta razgibanost na hotelu ohranja,” zagotavlja.

Aleksander Pinter, namestnik direktorja v družbi Eurotas Hoteli

Od Zavoda za varstvo kulturne dediščine kot mnenjodajalca so dobili smernice, po katerih so morali pripraviti projekt. “Smo v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo strehe in podstrehe in korekcijo sredinskega slemena. Postopek na upravni enoti še teče,” pravi Pinter, ki ga jezijo govorice. “Vse delamo, tako kot je treba, vseeno pa krožijo neresnične informacije, češ da smo dobili dokument, na podlagi katerega lahko hotelu dodamo še eno nadstropje. To ne drži.”

Načelnik Upravne enote Piran Bojan Žiberna nam je potrdil, da vodijo postopek izdaje gradbenega dovoljenja. Zahteva se po njegovih besedah nanaša na rekonstrukcijo terase zaradi izvedbe protipoplavnih ukrepov in rekonstrukcijo in delno nadzidavo podstrešja objekta. “Postopek je v fazi preverjanja izpolnjevanja pogojev za izdajo dovoljenja. Ali je poseg v skladu z občinskim odlokom, ki ureja pogoje gradnje v starem mestnem jedru Pirana, bomo odločili, ko prejmemo ustrezna mnenja Občine Piran in Zavoda za varstvo kulturne dediščine,” je pojasnil Žiberna in dodal, da so bili stranski udeleženci že vključeni v postopek z vabilom na včerajšnjo ustno obravnavo.

Zavod: nadvišanje možno le do višine obstoječih prostorov

Na piranski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije so v kulturnovarstvenem mnenju zapisali, da je projektna dokumentacija za poseg skladna z varstvenim režimom. V skladu z njim je zavod investitorju tudi izdal kulturnovarstvene pogoje. V njih določa, da je nadvišanje možno le do višine že obstoječih prostorov na strehi.

V Hotelu Piran trdijo, da ne gradijo dodatnega nadstropja hotela, ampak le izravnavajo sleme. Foto: Arhiv Hotela Pran

Obstoječo obliko strehe, prekrito s korci, je treba ohraniti, tlak terase mora biti barvno usklajen z barvo strešne opečne kritine, postavitev drugih fiksnih elementov na terasi pa ni možna, tudi senčila so lahko le provizorij.

Občina Piran: pozitivno mnenje za izravnavo slemena strehe

Po podatkih piranske občine želi lastnik Hotela Piran obnoviti dotrajano podstreho in streho, ki zamaka. Med drugim nameravajo zamenjati korce, urediti teraso in izravnati sleme strehe. “Vse to je natančno opredeljeno v investitorjevi projektni dokumentaciji, h kateri je piranski zavod za varstvo kulturne dediščine podal pozitivno mnenje. Na podlagi njihovega mnenja smo tudi v občini izdali pozitivno mnenje k projektu,” pojasnjuje Bruno Kuzmin iz kabineta piranskega župana Đenia Zadkovića.

V občini še poudarjajo, da bi bila tudi sicer morebitna nadzidava Hotela Piran neizvedljiva. “Poleg tega je Hotel Piran vedutno izpostavljen in bi njegova nadzidava povečala neenotnost in nesorazmerje do okoliških objektov,” še opozarjajo.


Najbolj brano