Zmagovalca Sanrema sta Mahmood in Blanco

Na 72. ediciji Sanrema sta s pesmijo Brividi slavila Mahmood & Blanco. Na drugo mesto se je uvrstila Elisa s skladbo O forse sei tu, na tretje pa Gianni Morandi s pesmijo Aprio tutte le porte.

Mahmood in Blanco Foto: Profimedia
Mahmood in Blanco Foto: Profimedia

SANREMO > Tako Elisa kot Mahmood & Blanco so že pred začetkom festivala veljali za favorite, zelo visoko pa se je že prvi večer, ko je nastopajoče ocenjevala novinarska žirija, uvrstil večni mladenič Gianni Morandi, ki se je ki se je v fes tivalsko tekmo vrnil po kar 22 letih in deset let za tem, ko je Sanremo tudi sam vodil.

Za njimi so se uvrstili:

4. Irama

5. Sangiovanni

6. Emma

7. La Rappresentante di Lista

8. Massimo Ranieri

9. Dargen D'Amico

10. Michele Bravi

11. Matteo Romano

12. Fabrizio Moro

13. Aka 7even

14. Achille Lauro feat. Harlem Gospel Choir

15. Noemi

16. Ditonellapiaga e Rettore

17. Rkomi

18. Iva Zanicchi

19. Giovanni Truppi

20. Highsnob e Hu

21. Yuman

22. Le Vibrazioni

23. Giusy Ferreri

24. Ana Mena

25. Tananai

Petdnevni spektakel, ki je tradicionalno potekal v gledališču Ariston, si je znova ogledalo na milijone gledalcev.

Pevec italijansko-egiptovskih korenin Mahmood je na sanremskem festivalu zmagal že leta 2019 s skladbo Soldi, tokrat pa je nastopil v duetu z mladim Blancom. Čeprav je izvorno raper, je letošnja zmagovalna skladba klasična italijanska 'kancona'.

V Torinu bosta zastopala Italijo na Evroviziji

V soboto so znova nastopili vsi letošnji tekmovalci, sledilo je zapleteno glasovanje. Zmagovalca bosta, razen če se ne bosta temu odpovedala, predstavljala Italijo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, ki ga bo gostil Torino.

Tudi drugouvrščena Eliza je na Sanremu že slavila zmago, in sicer leta 2001 s skladbo Luce.

Glasbeno tekmovanje pa je le del spektakla, ki se je z leti usidral kot del italijanske pop kulture. O priljubljenosti Sanrema, ki ne gre nikoli iz mode, priča tudi udeležba nekaterih velikanov italijanske popevke, kot sta tretjeuvrščeni Gianni Morandi in Massimo Ranieri. Pri 82. letih se je v glasbene boje podala tudi Iva Zanicchi, ki je na Sanremu slavila trikrat.

Izjemno zanimanje javnosti vsako leto poleg tekmovalcev zbudijo tudi gostje. Voditelju Amadeusu se je med ostalimi pridružila tudi pevka Laura Pausini, ki jo je prav Sanremo pred skoraj 30 leti izstrelil med zvezde.

Prav Laura Pausini bo poleg glasbenika Mike in voditelja Alessandra Cattelana vodila letošnjo Evrovizijo maja v Torinu. Italija si je priborila organizacijo tekmovanja po lanski zmagi skupine Maneskin, ki je pred tem slavila na Sanremu.

S stoječimi aplavzi se je sanremsko občinstvo v torek poklonilo tudi preminuli igralski divi Monici Vitti.


Najbolj brano