Občina Cerkno po lestvici razvitosti občin krepko zdrsnila, Bovec, Kanal in Vipava najbolj navzgor

Zadnji dan minulega leta objavljen koeficient razvitosti občin ministrstvo za finance določi kot merilo za državno sofinanciranje naložb občin. Z desetimi kazalniki pa precej pove o razvojnem gibanju občin. To je v regiji najbolj zaskrbljujoče za občino Cerkno, ki je prvič v svojem obstoju zdrknila pod povprečno razvitost slovenskih občin. V državi in regiji je več občin napredovalo kot nazadovalo.

Občina Cerkno je s koeficientom razvitosti 0,97 letos prvič 
uvrščena pod povprečje slovenskih občin. Foto: Saša Dragoš
Občina Cerkno je s koeficientom razvitosti 0,97 letos prvič uvrščena pod povprečje slovenskih občin. Foto: Saša Dragoš

GORIŠKA > Koeficient razvitosti občin po desetih primerjanih kazalcih povprečno razvitim občinam pripiše številko ena. To s pravkar objavljeno lestvico nosijo štiri občine v Sloveniji. Kar dve - Brda in Vipava - sodita na Goriško. Sicer pa je več občin v Sloveniji napredovalo kot nazadovalo. Obilo razlogov za slabo voljo ima v regiji samo občina Cerkno, saj je prvič v dobrih desetih letih periodičnega izračunavanja indeksa zdrsnila pod povprečno razvitost občin.

Nazadujeta tudi najbolj razviti občini - Šempeter-Vrtojba in Idrija

Indeks je izračunan iz desetih kazalnikov, ki so razvrščeni v tri sklope. Razvitost meri z bruto dodano vrednostjo na zaposlenega, osnovo za dohodnino in delovnimi mesti za aktivno prebivalstvo. Kazalnike ogroženosti zanimajo staranje, brezposelnost in delovna aktivnost občanov. Štiri kazalnike razvojnih možnosti pa opremljenost s kanalizacijo po aglomeracijah, s kulturno infrastrukturo, delež z Naturo zaščitenega prostora in poseljenost.

Občina Cerkno je prvič v dobrih desetih letih periodičnega izračunavanja indeksa zdrsnila pod povprečno razvitost občin.

Najvišji koeficient razvitosti ima v regiji ves čas merjenja občina Šempeter-Vrtojba, ki pa že več let nazaduje. Še leta 2018 je bila uvrščena 24 odstotkov nad povprečno razvito občino, tokrat še 16 odstotkov.

Najviše razvita občina v Sloveniji - Komenda - sodi 35 odstotkov nad povprečje in je za odstotek prehitela dosedanjo prvakinjo - občino Trzin. Nadpovprečno razvitih je 118 občin, sedem več kot ob merjenju leta 2020. Najmanj razvita občina Hodoš dosega vsega 26 odstotkov povprečne razvitosti.

Najvišji koeficient razvitosti ima v regiji ves čas merjenja občina Šempeter-Vrtojba, ki pa že več let nazaduje.

Nazaduje tudi druga najbolj razvita občina v regiji - Idrija. Letos je pristala 14 odstotkov nad povprečjem. Leta 2018 je bila 18 odstotkov nad njim. Nova Gorica na tretjem mestu je z devetimi odstotki nad povprečjem ohranila vrednost iz leta 2020, a je za dva odstotka zaostala za koeficientom iz leta 2018. Pač pa četrto uvrščena občina Kanal skozi vse izračune napreduje. Letos je pri osmih odstotkih nad povprečjem. Občina Tolmin iz merjenja v merjenje malenkost izgublja, a je še dva odstotka nad povprečjem. Za en odstotek se je čezenj ponovno povzpela občina Ajdovščina. Medtem ko je občina Brda na povprečno razvitost malenkost padla, se je občina Vipava nanjo povzpela.

Največ, po tri odstotke, so od merjenja leta 2020 pridobile občine Bovec, Kanal in Vipava.

Cerkno iz zgornje tretjine razvitosti slovenskih občin v spodnjo

Na Goriškem je pod povprečjem ali tik ob njem še pet občin.

Najniže, s koeficientom 0,89, ostaja občina Bovec, ki pa iz merjenja v merjenje napreduje. Velik skok je naredila občina Miren - Kostanjevica (letos 0,96, leta 2018 pa 0,86). Obratno je občina Renče - Vogrsko med letoma 2018 (0,98) in 2020 (0,91) zdrsnila, letos pa za odstotek napredovala na koeficient 0,92. Tudi Kobarid je v primerjavi z letom 2020 za odstotek napredoval na 0,90, a je bil leta 2018 že pri indeksu 0,96 oziroma štiri odstotke pod povprečno razvito občino.

Novinka med podpovprečno razvitimi je občina Cerkno. Ne le, da je z indeksom 0,97 prvič med njimi, pač pa v regiji beleži rekordno nazadovanje nasploh. Svojo pot je leta 1994 začela kot ena najbolj razvitih občin v Sloveniji. Ob začetku izračunavanja koeficienta je bila skoraj petino nad povprečjem in v zgornji tretjini slovenskih občin. Še leta 2018 je s koeficientom 1,14 sodila 14 odstotkov nad povprečje. Letos pa je s še nekaj občinami uvrščena na 145. mesto, torej na začetek spodnje tretjine 212 občin.


Najbolj brano