Ana Bucik še nikoli tako dobra v slalomu

Za alpskimi smučarkami je sedem slalomov za svetovni pokal. Na vseh je bila v točkah, na šestih pa je bila del najboljše dvanajsterice Ana Bucik.

Ana Bucik je v letošnji zimi z razlogom dobre volje. Foto: STA
Ana Bucik je v letošnji zimi z razlogom dobre volje. Foto: STA

SCHLADMING > Čeprav bi še pred nekaj leti to označili za znanstveno fantastiko, pa je dejstvo, da rezultatsko tehnične discipline slovenskega ženskega alpskega smučanja držita pokonci primorski tekmovalki iz krajev, kjer sneg zelo redko vidijo. Če ima Andreja Slokar slabšo sezono in jo je pozitiven test na covid-19 ustavil v nepravem času, pa se je Novogoričanka Ana Bucik s konstantnimi uvrstitvami zavihtela na šesto mesto v seštevku slaloma. Tako dobra ni bila še nikoli, trenutno je osma slalomistka na svetovni startni listi v slalomu.

Alpske smučarke so zaradi slabih epidemioloških razmer v Solnograški regiji ostale brez nastopa v Flachau, vendar ne brez tekme. Prvič so se na nočnem slalomu pod žarometi pomerile na progi Planai v Schladmingu, sicer prizorišču tradicionalne moške slalomske tekme. Tako so po Kranjski Gori drugič zapored tekmovale na moški progi svetovnega pokala

66

točk več kot v minuli celotni slalomski sezoni je doslej zbrala Ana Bucik

Bucikova je bila edina slovenska predstavnica v finalu. Goričanka je v Schladming pripotovala na krilih nastopa v Kranjski Gori, kjer je s petim mestom postavila svoj najboljši dosežek na slalomih za svetovni pokal in tako dokazal, da zna smučati tudi na zahtevnih terenih in moških progah. Na progi Planai sicer ni bila tako prepričljiva kot na Podkornu. V prvi vožnji je zabeležila 20. čas. V finalu je, kljub slabši vožnji, vseeno pridobila osem mest. “Nisem imela najboljših občutkov, tako da sem se kar 'matrala'. Smuči mi niso tako stekle, kot v Kranjski Gori. Na koncu je bilo 12. mesto zelo lepa uvrtitev. Vseeno mislim, da imam še kar nekaj dela pred Pekingom. Na zadnjih tekmah sem bila sicer kar konstantna, kar je neka dobra podlaga. Sama pa upam, da bom to še uspela nadgraditi na vseh tekmah, ki prihajajo,” je po koncu tekme povedala Bucikova.

Naslednji ženski slalom bo olimpijski februarja na Kitajskem. Z najboljšo popotnico se bo na zimske olimpijske igre odpravila Slovakinja Petra Vlhova, ki je zmagala na petih slalomih in je že osvojila mali kristalni globus te discipline. Na preostalih dveh tekmah pa je bila druga, ko jo je obakrat premagala olimpijska prvakinja iz Sočija Američanka Mikaela Shiffrin, s 47. slalomskimi zmagami v svetovnem pokalu najboljša slalomistka vseh časov.

V Pjongčangu se nista uvrstili na stopničke ne Vlhova in ne Shiffrinova. Zmagala je tekmovalno upokojena Švedinja Frida Hansdotter. Shiffrinova je bila četrta, Vlhova komaj 13. V tej zaostreni konkurenci bodo svojo priložnost iskale Slovenke, predvsem Bucikova, medtem ko je slalomska forma Slokarjeve neznanka.

“Letos imam za sabo toliko dobrih tekem, da me ni strah odstopa ali napake. To je tista sproščenost, ki jo lahko dobiš le z rezultati. Ni še vedno vse optimalno, se še ponovijo stari vzorci, mislim pa, da sem na dobri poti, voženj je vedno več dobrih,” dodaja Bucikova, ki meni, da Vlhova ni nedosegljiva.


Najbolj brano