V sebi skriva veliko talentov, zanimanj in veselja

14-letna ajdovska violistka Anika Tratnik, ki je na lanskem državnem tekmovanju Temsig osvojila 3. nagrado in srebrno priznanje v 1. C kategoriji, v sebi skriva veliko talentov, zanimanj in veselja. V prostem času igra tudi tolkala in bas kitaro.

Aniko Tratnik zanima marsikaj, glasba pa ostaja njen hobi.
Aniko Tratnik zanima marsikaj, glasba pa ostaja njen hobi. 

Anika Tratnik obiskuje 7. razred viole v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina in 9. razred Osnovne šole Šturje. Pri učiteljici Kristini Markovič je opravila štiri razrede violine, nato se je prepisala na violo k Poloni Praček,ki o Aniki pove: “Mislim, da je bil povod za prepis obisk koncerta domače violistke Barbare Grahor, ki jo je navdušila nad tem godalom. Sicer pa se je Anika že kot mlada violinistka udeleževala tekmovanj in prejemala lepa priznanja. Je prijetno dekle, malce zadržano, zato so njeni dokaj redki, a v zadnjem času vse bolj pogosti nasmeški še toliko lepši in dragocenejši. Je talentirana glasbenica in uspešna učenka, ki pa za vadbo viole potrebuje še posebno spodbudo, motivacijo in priganjanje. V sebi skriva veliko talentov, zanimanj in veselja ... In zelo rada ima božič.”

Glasbena muza jo je navdahnila že zelo zgodaj. “Od malega sem rada prepevala. Nona me je učila pesmice, ki sem jih nato zapela mami, ko je prišla iz službe. Ob praznikih smo s sestro in sestričnami vedno prepevale in plesale. V glasbeno šolo me je vpisala mama, ki je tudi sama igrala flavto in klavir, ko je bila še v osnovni šoli. Ob obisku dneva odprtih vrat sem preizkusila več inštrumentov. Najbolj sta me navdušili harfa in violina. Ker pa moraš harfo vaditi na glasbeni šoli, sva z mamo izbrali violino,” se spominja Anika.

Ajdovska violistka v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bodo predstavili mlado violistko Aniko Tratnik, učenko Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina v razredu profesorice Polone Praček.

Kot violinistka je osvojila zlato priznanje na regijskem tekmovanju mladih glasbenikov ter srebrni priznanji na mednarodnih tekmovanjih Svirel in Ars Nova Trst leta 2017. Sodelovanje na Temsigu leta 2018 pa je bilo odločujoče za njeno nadaljnjo glasbeno pot: “Spomnim se, da sem se na tekmovalnem nastopu zmotila in nisem napredovala. Po tem tekmovanju kar nisem več hotela igrati violine. Mama me je spodbujala in takrat sem se začela zanimati za violo. Na začetku mi je bilo kar težko, saj se mi je zdelo, da že veliko znam, v resnici pa sem tehniko na novem inštrumentu morala osvojiti skoraj od začetka. Po treh letih se mi zdi, da sem se tako z učiteljico kot tudi z inštrumentom kar dobro ujela.” Aniki namreč glasbena tekmovanja veliko pomenijo. Priprava težjih skladb ji predstavlja poseben izziv, manj pa ji je všeč obremenjevanje z rezultatom po tekmovanju. Tudi če je dober, se zaveda, da bi se lahko še bolj potrudila, bila boljša.

Ajdovska glasbenica se zadnja leta redno udeležuje poletnih orkestrskih šol in svoj talent preizkuša v različnih sestavih: tretje leto igra v šolskem godalnem orkestru in Slovenskem nacionalnem mladinskem orkestru SMO, letos je postala članica godalnega orkestra Nova, občasno igra tudi s kvartetom.

Rada ima klasično glasbo, zelo sta ji všeč romantika in klasicizem, najraje pa prisluhne glasbi Petra Iljiča Čajkovskega, saj ima zelo rada tudi balet. Posluša pa različne žanre in izvajalce, med katerimi jo najbolj navdušujejo Avril Lavigne, Adele in Lana del Rey.

Ko je bila mlajša, je igrala košarko in plesala hip hop. Ker ima trenutno za športno aktivnost manj časa, se ob violi preizkuša tudi na tolkalih in bas kitari. “Pri naši hiši je bila glasba vedno nekaj samoumevnega. Doma imamo veliko različnih inštrumentov in tako lahko ob violi eksperimentiram tudi na drugih glasbilih. Želim si namreč, da bi obvladala čim več inštrumentov in se tako preizkusila v različnih glasbenih zvrsteh. Glasba je zame bolj hobi, nekaj, v čemer se lahko dokažem in po čemer me sorodniki in prijatelji tudi poznajo,” sklene glasbenica mnogih talentov.

Tatjana Gregorič, Radio Koper


Najbolj brano