V Eti v letu dni zaposlili sto delavcev

Tovarni elektrotermičnih aparatov Eta in lastniški skupini E.G.O. gre po prestrukturiranju dobro. Minulo leto sta, covidu navkljub, zaključila z višjim dobičkom kot v predepidemičnem letu in letošnji naj bi segel vsaj tako visoko. Z drevesom kot novim simbolom skupine se odločneje podajajo v trajnost. Etini delavci so pravkar posadili 830 dreves, za vsakega zaposlenega po eno.

 Eta v Cerknem, težkim covidnim časom navkljub, posluje stabilno 
in si nadeja dobičkonosno leto. Foto: Saša Dragoš
Eta v Cerknem, težkim covidnim časom navkljub, posluje stabilno in si nadeja dobičkonosno leto. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Pred nekaj več kot letom dni je bilo zaposlenih 725. Eta se je iz uvodnega covidnega šoka hitro pobrala, vrnila državne subvencije in letos del dobička razdelila. Stabilno posluje skozi vse leto. Še bolje, kljub pomanjkanju elektronskih komponent, pa večinski lastnik - E.G.O.

Dobra stara, le bolj učinkovita kuhalna plošča

Še največ težav je v kriznih, covidnih letih povzročil upad prodaje sive litine. Gre za manjši - sedem odstotni - del Etine prodaje. Največ (62 odstotkov) prodaje ustvarijo s termostati, zglednih 31 odstotkov pa s starimi litoželeznimi kuhalnimi ploščami. Čeprav so lani na prvem vrhuncu epidemije naročila hitro padla, so se še hitreje vrnila na običajno raven. To so v Eti razložili z večjo množico ljudi po domovih in zato tudi povečanim kuhanjem. Poznavalci iz zdravstva pa dodajajo, da se ljudje z vse več spoznanji o škodljivosti hrane, ki je skuhana na indukcijskih ploščah, vračajo na dobre stare plošče.

100

dodatnih delavcev je letos zaposlila Eta

“Gre vendarle za staro ploščo in zelo težko je zajeziti padec prodaje naših litoželeznih. Ploščo stalno posodabljamo in smo pri dobre štire milijone kosov proizvodnje. Naročila so tudi letos stabilna in upamo na tako številko,” je povedal direktor Ete in sočasno tudi enega od stebrov E.G.O. Robert Vuga.

S spremembo zasnove grelne plošče, razvojem novega ulitka, spremembo teže, tehnologije in obdelave površine so krepko znižali porabo surovin, energije za izdelavo v livarni in pri kuhanju.

Robert Vuga, direktor Ete

“Med zaposlene se vračajo Cerkljani, a prihajajo tudi iz širšega območja. Tudi iz Idrije.”

Eta posoja denar lastnikom

Stabilna je prodaja okrog osem milijonov termostatov. Na podoben izkupiček kot lani - 43 milijonov skupnega prihodka in slabe tri milijone čistega dobička - računajo tudi letos. Eta je lani vrnila prejete državne subvencije in letos med lastnika - E.G.O. in Larix - razdelila dividende.

“Po prestrukturiranju nam gre dobro. E.G.O group, v katerega 75 odstotni lasti smo, pa že vrsto let ni beležil tako dobrih rezultatov. Res pa je, da ga je začelo ustavljati pomanjkanje elektronskih komponent. V Eti težav z dobavami materialov nimamo,” je zadovoljen Vuga.

Negotovost v Idriji ostaja

Marsikaterega iskalca zaposlitve v pregovorno uspešnem idrijsko-cerkljanskem gospodarskem prostoru je presenetila lanska 17 milijonov evrov visoka izguba skupine Kolektor. Čeprav so vse njene divizije poslovale pozitivno in je izguba posledica slabitve naložb v družbe po svetu, se idrijska lokacija negotovosti še ni znebila.

Skupina E.G.O. je s 23 družbami in 5800 zaposlenimi v 19 državah lani ustvarila 656 milijonov evrov prodajnega izkupička, prav toliko kot leto prej. “Bilo je noro leto, a smo v težkih pogojih, po dramatičnemu padcu naročil, naredili vse prav,” je dober rezultat pospremil prvi direktor Dirk Schallock.

Po reorganizaciji so v Eti in skupini zaposleni spet postali vrednota. Eta je pred slabim letom dobila certifikat družbeno odgovornega delodajalca. Pravkar si prizadeva, da bi ga z uresničitvijo 12 zavez do zaposlenih nadgradila.

Kljub dobremu poslovanju skupine E.G.O., Eta ostaja tista, ki posoja denar lastniku. Lani znosen milijon evrov, njene terjatve do družb v skupini pa segajo nekajkrat više. Eta je velika posebnost s tem, da že leta posluje brez kreditov. Stabilnost, ki se je vrnila po za zaposlene težkih pogojih pod dvema prejšnjima direktorjema Ete in trdim vodstvom E.G.O., je bržčas razlog, da je kljub velikemu pomanjkanju delavcev v tem okolju, letos Eta zaposlila dodatnih sto ljudi. “Med zaposlene se vračajo Cerkljani, a prihajajo tudi iz širšega območja. Tudi iz Idrije,” je povedal Vuga.


Najbolj brano