Končno senca na koprski tržnici in pokopališču

Nenehne spremembe cen na področju gradbeništva so vplivale na finančni in časovni zamik napovedanih občinskih naložb za nadkritje koprske tržnice in ureditev poslovilne ploščadi na pokopališču Škocjan. Dvig cen osnovnih surovin in materialov se posledično odraža v neuspešnih razpisih, saj gradbinci oddajajo ponudbe, ki presegajo najvišje postavljene vrednosti.

Na odprti del tržnice nameravajo namestiti lahko fiksno kovinsko 
konstrukcijo. Foto: MOK
Na odprti del tržnice nameravajo namestiti lahko fiksno kovinsko konstrukcijo. Foto: MOK

KOPER > “Razmere na gradbenem trgu krojijo dinamiko naložb. Jeklo in železo sta se podražila za skoraj 200 odstotkov, tudi cene drugih materialov so poskočile. Na to nimamo vpliva. Opazili smo, da je tudi vse manj zanimanja za prijavo na razpise,” pojasnjuje vodja koprskega občinskega urada za gospodarske javne službe in promet Raf Klinar.

Pravi, da ne pričakujejo, da bodo cene padle, poleg tega veliko gradbincev sodeluje pri drugih naložbah, tudi pri gradnji drugega tira, zato v občini nimajo manevrskega prostora.

1,3

milijona evrov bo stalo nadkritje koprske mestne tržnice

550.000

evrov pa ureditev žalne ploščadi pokopališča Škocjan

Na odprti del tržnice nameravajo namestiti lahko fiksno kovinsko konstrukcijo. (Foto vir: arhiv MOK)

Občinski svet soglašal s podražitvijo

Koprski občinski svetniki so zato na zadnji seji soglašali s podražitvijo obeh projektov, saj so ocenili, da gre za naložbi, ki bosta prispevali k dvigu kakovosti storitev. Upajo, da bodo poslej na razpisih vendarle uspeli pritegniti širši nabor gradbincev s primernimi ponudbami.

Ker se cene surovin in materialov dvigujejo, so razpisi neuspešni, saj ponudbe presegajo najvišje postavljene vrednosti, naložbe pa se časovno zamikajo za nekaj mesecev.

Gradnja strehe, s katero bodo pokrili ves odprti del tržnice, bo po novem stala 1,3 milijona evrov (prej so za naložbo predvideli približno 820.000 evrov). Znesek za ureditev žalne ploščadi pa se je s prvotnih nekaj več kot 400.000 evrov povzpel na 550.000 evrov.

Najemniki stojnic na koprski tržnici si že več let želijo, da bi odprti del pokrili z nadstreškom. S tem bi se izboljšali pogoji dela ob slabem vremenu in poletni pripeki, zaradi katere se pregreva in kvari tudi ponudba pridelkov na stojnicah.

Na odprti del tržnice nameravajo namestiti lahko fiksno kovinsko konstrukcijo. (Foto vir: arhiv MOK)

V prihodnje boljše razmere za delo

Branjevka Jana Kaligarič, ki domače pridelke z družinske kmetije na tržnici prodaja že trinajst let, je že večkrat povedala, zakaj se veseli novosti. “Resda sem se počasi navadila mraza in poletne vročine, a nadstrešek bo bistveno izboljšal razmere za delo. Prepričana sem, da bodo zadovoljni tudi obiskovalci in kupci, ki si bodo lahko ponudbo ogledali v miru, tudi ko bo, denimo, deževalo,” meni.

Poleti so nekatere lokacije na tržnici zasedli delavci, ki so tam opravljali geološko-geomehanske raziskave tal. Na podlagi pridobljenega vzorca tal so izdelali geomehansko poročilo, ki je bilo osnova za izbiro načina temeljenja nadstrešnice.

Predvidevajo fiksno kovinsko konstrukcijo

Na odprti del tržnice nameravajo namestiti lahko fiksno kovinsko konstrukcijo, ki ne bo vpeta v zdajšnji objekt tržnice. Klinar napoveduje, da bodo v nosilne stebre namestili vodovodne in elektro priključke, saj si želijo, da bi prostor postal večnamenski.

“Dodatno bomo opremili infrastrukturo, tako da bodo tam lahko tudi kakšne prireditve, kot je, denimo, odprta kuhinja. V tem primeru bomo stojnice, ki ne bodo imele več nadstrešnic, po potrebi umaknili,” meni Klinar. Občina je za naložbo že pridobila gradbeno dovoljenje, kmalu bodo objavili razpis za izbiro izvajalca.

Samo dve ponudbi za ureditev žalne ploščadi

Sprva je kazalo, da je ureditev žalne ploščadi pokopališča Škocjan že v višji prestavi, a so morali nato v občini potegniti ročno zavoro. “Prejeli smo zgolj dve ponudbi, pričakovali smo jih več. Pa še ti dve sta presegali vrednost, ki smo jo določili v investicijskem načrtu,” pravi Klinar. Ker ne želijo zavlačevati z naložbo, se bodo zdaj po odobritvi višjega zneska za naložbo odločili za eno od prispelih ponudb.

Po načrtih je na osrednjem delu poslovilne ploščadi pred pokopališčem predvidena postavitev senčnice. Foto: Nataša Hlaj

Po načrtih je na osrednjem delu ploščadi predvidena postavitev senčnice, s katero bodo zagotovili urejeno mesto za obrede, hkrati pa bodo zagotovili senco čakajočim. Celotno površino zdajšnje ploščadi bodo preuredili, jo nekoliko povišali in uredili vhod v žalni objekt, namestili bodo urbano opremo, poskrbeli za tlakovane in zelene površine ter primerno zasaditev z avtohtonimi rastlinami.

Obe naložbi naj bi zaključili prihodnje leto. Še prej pa se morajo z najemniki stojnic na tržnici dogovoriti o nadomestni lokaciji, kamor se bodo preselili med gradnjo.


Najbolj brano