Po poti vojaške zgodovine

Z jutrišnjim pohodom po Krožni poti vojaške zgodovine v Parku vojaške zgodovine Pivka zaključujejo uspešno poletno sezono in z optimizmom zrejo v jesen. V nedeljo pa z Občino Pivka pripravljajo še Srednjeveški dan.

Zadnji pohod  po poti vojaške zgodovine je bil predlani. Foto: Valter Leban
Zadnji pohod po poti vojaške zgodovine je bil predlani. Foto: Valter Leban

PIVKA > “Veseli smo, da obiskovalce po dveh letih lahko spet povabimo na pohod, ki je bil zelo dobro sprejet,” pravi strokovni vodja Parka Boštjan Kurent. Krožna pot je sicer dostopna celo leto.

Pohod tokrat ne bo voden, ampak se bodo udeleženci na 14,5 kilometrsko pot podali sami. “Je pa pot dobro označena z informativnimi tablami. Ob poti bomo postavili tudi informacijske točke na Primožu in Šilentabru,” dodaja Kurent. Krožna pot ponuja ogled tako naravnih kot kulturnih znamenitosti, od prazgodovinskih gradišč do italijanskih utrdb alpskega zidu na vzpetini Primož nad Pivko.

Čeprav bo spremljevalni program okrnjen, bodo pohod obogatili s ponudbo domačih kulinaričnih dobrot. “Pohod smo izkoristili za zaključek projekta Kulinarična doživetja med Snežnikom in Nanosom, a bomo zaradi omejitev pohodnikom ponudili kar degustacijske pakete s proizvodi lokalnih ponudnikov,” pojasnjuje Kurent.

Štiriurni pohod je primeren za vse, začel se bo med 8. in 9. uro iz Parka vojaške zgodovine. Organizatorji priporočajo pohodno obutev in svetilko za ogled notranjosti podzemne utrdbe na Primožu.

V nedeljo pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji srednjeveških časov. Med 9. in 18. uro bodo Park vojaške zgodovine zasedli srednjeveški tabori, ki bodo obudili različne srednjeveške igre, boje in plese. Vrhunec dogajanja bo ob 14. uri z nastopi štirih srednjeveških društev, društvo iz Predjame pa bo prikazalo streljanje s katapultom. Najmlajši se bodo lahko preizkusili v jezdenju ponijev, dogajanje bo popestrila ponudba lokalnih izdelkov, na voljo bosta tudi dva vodena ogleda razstave o lokostrelstvu Marjana Podržaja.

Za obisk prireditve je obvezen pogoj PCT, za pohod in vstop v muzej pa ne.


Najbolj brano