Maruša Mišmaš Zrimšek na OI šesta z državnim rekordom

Maruša Mišmaš Zrimšek je na olimpijskih igrah v Tokiu v finalu na 3000 m zapreke zasedla šesto mesto in z devetimi minutami in 14,84 sekunde dosegla nov slovenski rekord. Zlato je osvojila Peruth Chemutai z rekordom Ugande (9:01,45), druga je bila Američanka Courtney Frerichs (9:04,79), tretja pa Kenijka Hyvin Kiyeng (9:05,39).

Maruša Mišmaš Zrimšek Foto: Igor Mušič
Maruša Mišmaš Zrimšek Foto: Igor Mušič

TOKIO > Grosupeljčanka Mišmaš Zrimšek je 28. maja na diamantni ligi v Dohi, drugi postaji najmočnejše svetovne serije mitingov v tej sezoni, na 3000 m zapreke zasedla šesto mesto in z 9:16,82 prvič letos popravila svoj prejšnji slovenski rekord, drugič pa danes v finalu OI, kjer je ugnala tudi svetovno prvakinjo in svetovno rekorderko Beatrice Chepkoech; Kenijka je bila takoj za njo sedma (9:05,39).

Šestindvajsetletna slovenska rekorderka, ki po poroki živi v Kamniku, je začela na osmem, devetem mestu sredi vodilne skupine. Vodilnih se je držala v skoraj celotnem prvem kilometru. Ko se ji je v drugem kilometru čelo kolone nekoliko oddaljilo, se je v dobrih 200 metrih z lepim pospeševanjem priključila vodilni deveterici in pozneje šesterici, ki si je pritekla nekaj prednosti.

Dva kroga pred ciljem je bila že na četrtem mestu, v zadnji krog pa je šla kot peta. Američanka in nekdanja svetovna prvakinja Emma Coburn, ki je bila pozneje diskvalificirana, je bila tedaj na sedmem mestu že več kot 30 metrov zadaj. Po zadnji vodni oviri je bila Slovenka peta. V zadnjih metrih jo je prehitela velika evropska tekmica Gesa Felicitas Krause iz Nemčije (9:14,00).

A se je Mišmaš Zrimškova veselila uvrstitve na šesto mesto in svojega največjega dosežka v karieri. V kvalifikacijah je bila 1. avgusta skupno deseta. V zadnji od treh skupin je bila druga in se je po mestih zanesljivo prebila v boj za odličja v svojem prvem olimpijskem nastopu.

Zaradi poškodbe študentka magistrskega študija biokemije ni mogla nastopiti na OI pred petimi leti v Riu de Janeiru, a svoj velik napredek je pokazala že na svetovnem prvenstvu v Dohi leta 2019, kjer je zasedla 12. mesto.

Tudi na prvenstvih stare celine je bila že v krogu najboljših. Dvoransko EP v Pragi leta 2015 je končala na osmem mestu (3000 m), 10. mesto je dosegla na dvoranskem EP Glasgowu leta 2019 (1500 m) in na EP na prostem v Zürichu leta 2014 (3000 m zapreke), mesto nižje pa je bila na EP na prostem v Berlinu leta 2018 (3000 m zapreke).

V današnjem finalu v japonski prestolnici je Chemutaijeva v zadnjem delu nastopa najprej ujela dolgo vodilno Frerichsovo in jo 200 m pred ciljem prehitela za dokaj zanesljivo zmago; 22-letnica je s tem osvojila svoje prvo odličje na velikih tekmah.

Frerichsovi, svetovni podprvakinji leta 2017 v Londonu, se je nevarno približevala Kiyengova, a je bila slednja na koncu bronasta. Kenijka je branila srebro iz prejšnjih OI leta v Riu, svetovni naslov je osvojila leta 2015 v Pekingu in bila še bronasta na SP v Londonu.


Preberite še


Najbolj brano