Košček Soče, kjer je reka mirna

Od treh umetnih jezer na Soči je brez dvoma najbolj uporabljeno tisto, ki se razteza med Podselom in Tolminom. Je tudi najbolj slikovito, prevzame že s svojo barvo. In ob njem stoji Most na Soči.

Če bi naključno izbranemu Slovencu omenili Most na Soči, na kaj bi pomislil? Morda celo na Skoke z mosta in Noč na jezeru, prireditvi, ki sta veliko let sredi junija oživljali ta posoški kraj. Ampak tudi če se prireditev ne bi spomnil, bi vedel, da je ob Mostu na Soči čudovito umetno jezero. Ki je še premalo izkoriščeno.

Privablja številne, željne plovbe na mirnih vodah. Obiskovalci tam to že dolgo počno z različnimi čolni na vesla, ki se jim je zadnja leta pridružil sup. Jezero, po katerem veslati, je dolgo, s supom se brez težav pluje tudi po zadnjem kraku Idrijce ali do Sotočja pod Tolminom ter še kaj više. Obenem je Most na Soči odlična izbira za učenje supanja, ker zajezena Soča za razliko od naravnih jezer in morja nič ne valovi. In ker sup omogoča enostavno pristajanje v plitvinah pri bregu jezera, je možno na ta način v enem zamahu priti do več kopališč na jezeru. Resda ni poznano kot lokacija za kopanje, vendar premore manjši plaži pri Modreju in Modrejcah. Domačini kot plaži reklamirajo še sotočje Idrijce in Soče ter Most na Soči, pregovorno hladna reka se tam segreje do 20 stopinj Celzija.

Na Most na Soči sicer nikoli ni prihajalo dosti kopalcev, zato pa privablja druge vrste obiskovalcev. Znana je vožnja z ladjico Lucija, ob vodi je več prijetnih lokalov, urejena pot okoli jezera je priljubljeno sprehajališče. Ima pa Most tudi nekaj zgodovinsko zanimivih točk; tam vabijo zlasti k ogledu arheološkega muzeja in muzeja soške fronte na Mengorah.


Najbolj brano