Koliko regresa so izplačala primorska podjetja

Letos so mnogi zaposleni še bolj nestrpno kot druga leta čakali regres. To še posebej velja za tiste, ki so bili zaradi epidemije na čakanju in prejemali 80-odstotno nadomestilo plače. Regres morajo delodajalci praviloma izplačati do 1. julija, večina jih je to že storila. Minimalni znesek znaša 1024 evrov. V veliki večini podjetij, ki smo jih povprašali, so izplačali več, kot znaša najnižji možni znesek, v nekaj podjetij pa se veselijo zajetnih zneskov.

  Med tistimi, ki smo jih povprašali, so največ regresa izplačali v Plami pur in Termoplastih plami (na fotografiji).   Foto: Danijel Cek
Med tistimi, ki smo jih povprašali, so največ regresa izplačali v Plami pur in Termoplastih plami (na fotografiji).  Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > Nekatera podjetja so zaradi povprečne mesečne bruto plače v državi, ki je običajno v začetku leta višja zaradi izrednih dodatkov (božičnic, 13. plač in podobno), regres zaposlenim že izplačala. S tem so namreč ujela višjo mejo neobdavčenega regresa. Večina podjetij pa je z izplačilom tega prejemka zaposlene razveselila sredi junija, so pa tudi taka, ki z regresom čakajo do zadnjega.

Po zakonu o delovnih razmerjih mora delodajalec delavcu izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, ki za letos znaša 1024,24 evra, najpozneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Ob nelikvidnosti pa je skrajni rok 1. november.

Neobdavčen regres do višine povprečne plače

Regres je v višini celotne zadnje znane povprečne plače v državi neobdavčen, torej do te višine ni treba obračunati prispevkov in akontacije dohodnine. Če delodajalec izplača regres, ki je višji od povprečne bruto plače, bo razlika obdavčena z dohodnino in obremenjena s prispevki.

V Termoplastih plami, Plami pur in v Luki po 2009 evrov regresa

Preverili smo, koliko regresa so ali še bodo izplačala podjetja na Primorskem. Med tistimi, ki smo jih povprašali, so največ regresa izplačali v Plami pur in Termoplastih plami. Družbi sta sosedi, obe domujeta v industrijski coni Plama, očitno pa si delita tudi poglede glede regresa. Obe sta izplačali najvišji davčno oproščeni znesek - 2009,50 evra.

Za Plamo pur velja, da je to več kot lani, a tudi lani so izplačali maksimalni znesek. “S tem želimo vsem zaposlenim pokazati, da cenimo njihov prispevek k poslovanju in razvoju podjetja. Za nami je težko, negotovo leto, delali smo v težjih razmerah in bili primorani uvajati protikoronske ukrepe. Poslovanje je bilo vsemu navkljub dobro in prav je, da so sodelavci za to tudi na ta način nagrajeni;” pravi direktor Uroš Barba, ki verjame, da tak znesek regresa pomeni motivacijo za dobro delo tudi v naslednjem obdobju.

1024,24

evra znaša letos minimalni regres

Uroš Barba

Tudi direktor Termoplastov plame Sandi Prosen razmišlja zelo podobno: “Bilo je zelo težko leto, bitka je bila vsak dan, a skupaj - od prvega do zadnjega - smo zmogli.” Dodaja, da so najvišji neobdavčen regres izplačali zato, ker cenijo delo svojih zaposlenih.

Fabrizio Korošec, Gostol gopan

“Delo zaposlenih je treba ceniti in nagraditi. Nekateri delodajalci na to pozabljajo, potem pa se čudijo, da ne dobijo delavcev.”

Sandi Prosen

“Če veliko zahtevaš, moraš tudi investirati v ljudi. In ta investicija se povrne. To ni samo regres, tudi povprečna plača pri nas se je v dveh letih krepko zvišala - za 400 evrov bruto.” Epidemija je prinesla še nova tveganja. “Če ne bi uvedli strogih ukrepov, ki so jih ljudje spoštovali, bi lahko zaradi izbruha okužb obstala proizvodnja. K sreči se to ni zgodilo in zaposlenim smo hvaležni,” še pravi Prosen.

Uroš Barba, Plama pur

“Izplačali smo maksimalni davčno oproščeni znesek regresa. S tem želimo zaposlenim pokazati, da cenimo njihov prispevek k poslovanju in razvoju podjetja.”

Tudi v Luki Koper so se odločili za najvišji regres, 2009,50. Toliko so ga izplačali tako v matični družbi kot tudi v družbah skupine: Luka Inpo, Luka Koper Pristan in Adria Terminali.

V banki Intesa Sanpaolo so izplačali regres, ki znaša 1872,64 evra. Višina regresa je opredeljena s kolektivno pogodbo, znaša pa 75 odstotkov povprečne plače, izplačane v banki v zadnjih treh mesecih. Zajeten znesek, 1800 evrov, so dobili tudi zaposleni v Gostol gopanu. “Že v začetku leta smo jim izplačali 800 evrov kot znak za trud, ki so ga pokazali v tem težkem obdobju, potem pa junija še 1000 evrov. V zaposlene je treba vlagati, le kot ekipa lahko dosežeš več,” pravi direktor Fabrizio Korošec.

Sandi Prosen, Termoplasti plama

“Če veliko zahtevaš, moraš tudi investirati v ljudi. In ta investicija se povrne. “

Fabrizio Korošec

Gostol gopan v zadnjih štirih letih, odkar ima nove lastnike, nenehno raste, tako bo tudi letos. Korošec poudarja, da ne bi bilo tako, če se ne bi trudili prav vsi: “In to je treba ceniti in nagraditi, potem je motivacija še večja, sploh v teh zahtevnih razmerah. Nekateri delodajalci na to pozabljajo, potem pa se čudijo, da ne dobijo delavcev,” meni Korošec, ki si sposodi primerjavo z nogometnimi zvezdniki/iz nogometnega sveta: “Ne moreš nič dati, potem pa zahtevati 'Ronalda', ne gre tako!”

Višji regresi

“V panogi, ki zajema elektro in kovinsko industrijo ter livarstvo, so zneski regresa, ki so jih letos izplačala podjetja, bistveno višji, kot določa kolektivna pogodba dejavnosti oziroma v večini primerov višji, kot je minimalna plača, ocenjuje Sašo Ristič iz sindikata SKEI za kraško-notranjsko in obalno regijo. To pripisuje trem dejavnikom: dejstvu, da je regres neobdavčen do višine povprečne plače, dobremu pogajanju socialnih partnerjev na podjetniški ravni (sindikat) in dobrim rezultatom podjetij iz te panoge.

Večja motivacija za zaposlene

Po 1800 evrov regresa so dobili tudi v Titusu in Titus Technologies ter v Hidrii. V tej družbi so zaposlenim letos prvi del - 200 evrov - izplačali že januarja, drugi del, 1600 evrov, pa v začetku junija. “Celoten znesek je višji od lanskega in presega znesek določen v panožni kolektivni pogodbi. S tem želimo tudi motivirati zaposlene in jih nagraditi za uspešno delo ter se jim zahvaliti za zavzetost in odgovorno ravnanje v teh izzivov polnih časih,” pravijo v Hidrii.

Zaposleni v podjetju Oro met, ki ima prostore v industrijski coni Neverke, so na svoje račune dobili 1600 evrov regresa. V podjetju pravijo, da bi regres izplačali v vsakem primeru ne glede na razmere, saj si ga delavci tudi zaslužijo. Čeprav epidemija na njihovo poslovanje ni imela večjega vpliva, direktor Jernej Pavlin priznava, da je bilo težje: “Ves čas smo delali, več je bilo bolniških in stroškov, nekoliko manj dela, ampak smo kar dobro odnesli.”

Skoraj enak znesek, 1607 evrov, regresa so že izplačali tudi v ilirskobistriškem podjetju TIB storitve. “Čeprav smo prve štiri mesece poslovali z izgubo, se je zdaj stanje le izboljšalo in spet poslujemo pozitivno. Ni bilo lahko, zato regres vidimo tudi kot spodbudo in motivacijo za delavce v teh razmerah,” je povedal direktor družbe Damijan Štefančič. V zavarovalnici Generali so junija zaposlenim izplačali po 1500 evrov regresa, kot to določa podjetniška kolektivna pogodba. Poudarjajo, da so se v zadnjem letu soočili z izjemnimi razmerami, ki so od vseh zahtevale hitro prilagajanje spremembam: “Prav zato je kakovostno preživljanje prostega časa med letnim dopustom nujna sestavina za ohranjanje zdravja in motivacije zaposlenih.”

Že marca tako kot že vrsto let, so regres izplačali v Istrabenz plinih. Znašal je 70 odstotkov decembrske povprečne bruto plače v državi, kar predstavlja 1414,85 evra.

V kobariškem Tiku so regres izplačali sredi junija, zaposleni so prejeli po 1400 evrov. “Seveda gre za dodatno motivacijo za zaposlene, čeprav ga dobijo vsi v enakem znesku,” pravi direktorica Petra Borovinšek.

Tolikšno izplačilo danes čaka tudi zaposlene v postojnskem Fluidmastru. “Minimalni regres po kolektivni pogodbi znaša 1127 evrov, za višji znesek - 1500 evrov - smo se dogovorili skupaj s sindikati glede na pričakovane rezultate poslovanja,” pravi finančni direktor Milan Potužák.

Zaposleni v Intereuropi so regres - 1384,04 evra - dobili konec maja. V Pivki perutninarstvu in Delamarisu bodo jutri izplačali 1250 evrov regresa, toliko so zaposleni dobili tudi lani. Tak znesek so izplačali tudi v podjetju Gonzaga. Prav včeraj pa so regres izplačali v ajdovskem Pipistrelu. “Regres je pomemben dejavnik, ki zaposlenim sporoča, da je naše poslovanje uspešno, da so njihove službe varne in da cenimo njihovo pripadnost podjetju,” pravijo v Pipistrelu. 1100 evrov regresa so se veselili tudi zaposleni v podjetju Gostol TST.

Turizem: država bo subvencionirala minimalni regres

Za mnoga turistična in gostinska podjetja je izplačilo regresa velik zalogaj, saj so bila več mesecev bodisi zaprta bodisi so poslovala z omejitvami. Po interventnem zakonu o pomoči gospodarstvu in turizmu bo država subvencionirala minimalni regres, a zakon mora še potrditi DZ. Na subvencijo pa ne morejo računati podjetja, ki so v celoti izkoristila zakonski obseg državne pomoči. To velja za Savo Turizem, ki bo za to izplačala minimalen regres, torej 1024, 24 evra. Tak znesek bodo jutri dobili tudi zaposleni v Hitu.

V Istrabenz Turizmu nam zneska niso razkrili, a po naših informacijah naj bi delavci dobili 1150 evrov.


Komentar novinarja

Sonja Ribolica

Ko je rešitev v žepu

Regres je nedvomno najbolj pričakovan prihodek številnih zaposlenih, poleg plače seveda. Pride jim prav za vrsto obveznosti, ki so se že nabrale ali pa se napovedujejo: z regresom plačajo položnico za poračun elektrike v zimskih mesecih, pokrpajo minus na bančnem računu, pomislijo, kaj vse bodo potrebovali otroci v naslednjem šolskem letu ... Nekaj pa nemara ostane tudi za dopust, čemur je ta regres pravzaprav namenjen. Ne glede na to velja, da je regres dobrodošel, še več - težko pričakovan ...

Preberi več

Najbolj brano