Šter: Od 1. julija manj potovalnih zagat

V teh dneh se v konzularnem sektorju ministrstva za zunanje zadeve veliko ukvarjajo s pogoji potovanja v sosednje države. “Specifik je toliko, da ne zavidam kolegom, ki odgovarjajo na telefonska vprašanja,” pravi vodja sektorja Andrej Šter. Intenzivno se pripravljajo na 1. julij, ko bo steklo izdajanje zelenih potnih listov oziroma digitalnih potrdil.

Vodja konzularnega sektorja ministrstva za zunanje zadeve Andrej 
Šter Foto: STA
Vodja konzularnega sektorja ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter Foto: STA

SLOVENIJA > “Pričakujem, da bo ta QR koda primorala države, da bodo poenotile pogoje in da bo prehajanje meja v območju EU veliko bolj enostavno,” se nadeja Šter.

Čeprav zeleni (epidemiološki) status Slovenije med članicami EU omogoča več ugodnosti za potovanje, ni povsod tako, opozarja Šter. “Zato se je pred potovanjem še vedno treba prepričati, kakšne razmere vladajo na območju, kamor potujemo in kakšen je trend.” Velika Britanija, ki sicer ni članica EU, je zaradi indijskega seva trenutno na poti iz oranžne proti rdeči. “Po vsej verjetnosti se bo v določenem času s tem soočila še kakšna država, nedvomno tudi Slovenija,” je dejal Šter na današnji novinarski konferenci. “Zato je stanje, ki smo ga dosegli, treba vzdrževati. Vsakdo naj naredi, kar more, da bo ohranil svoje in skupno zdravstveno stanje. Najučinkoviteje je, če se cepi,” je pozval.

V zelo težki epidemiološki situaciji je trenutno južnoameriški kontinent. “Potovanja tja so nemogoča, saj letalskih povezav skorajda ni.” Iz Južnoafriške republike, denimo, v Evropo ne morejo ne študenti, ki imajo tu izpitne obveznosti, niti poslovneži, je navedel Šter, prav tako je zelo oteženo prostočasno potovanje v ZDA, saj velja, da mora potnik pred vstopom v ZDA preživeti 14 dni v eni izmed držav izven schengenskega območja.

Na vprašanje, katere potovalne ugodnosti Sloveniji prinaša njen zeleni status, Šter pojasnjuje: “To da je Slovenija označena z zeleno, je pomembno za potovanje v Slovenijo, kako pa bo potnik iz Slovenije potoval v druge države, je odvisno od tega, kako nas druge države vidijo. Ta trenutek je na primer možno brez formalnosti potovati na Češko. Vendar, ker ni neposrednih letov med Slovenijo in Češko, letimo od drugod, letalski prevozniki pa praviloma za vkrcanje zahtevajo negativen test.”

Takšnih zagat, upa Šter, ne bo več po 1. juliju, ko bo možno pridobiti digitalno potrdilo. Za tiste, ki jim digitalna oblika tega potrdila iz različnih razlogov ne bo dosegljiva, bo na voljo tudi natisnjena oblika. Več o tem bo pojasnjeno na jutrišnji vladni novinarski konferenci.


Najbolj brano