Ugrabitev v Ankaranu: dokazi ostajajo v spisu

Medtem ko razkritje delovanja slovenske celice razvpitega črnogorskega Kavačkega klana kaže tudi na morebitno ozadje ugrabitve in umora Danijela Božića, se sojenje na koprskem okrožnem sodišču v tej zadevi še ne bo začelo. Je pa znana odločitev sodnice glede predloga za izločitev dokazov. Večina dokazov, za katere obramba trdi, da so nezakoniti, ostaja v sodnem spisu.

Sojenje trojici obtoženih (prvi z leve Klemen Kadivec) se bo začelo, 
ko bo pravnomočna odločitev o (ne)izločitvi dokazov.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Sojenje trojici obtoženih (prvi z leve Klemen Kadivec) se bo začelo, ko bo pravnomočna odločitev o (ne)izločitvi dokazov.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Zaradi ugrabitve Danijela Božića, ki so ga v začetku decembra predlani kriminalisti našli umorjenega v gozdu pri Naklem na Gorenjskem, in poskusa ugrabitve Žarka Tešanovića, ki so ga sredi novembra 2019 policisti pravočasno rešili, je koprsko državno tožilstvo vložilo obtožbo proti 30-letnemu Klemnu Kadivcu iz Domžal, leto starejšemu Črnogorcu Bojanu Stanojeviću in 35-letnemu Draganu Čikojeviću iz Naklega.

Nekaj dni po aretacijah v Ankaranu je tožilstvo proti Kadivcu in Stanojeviću vložilo obtožni predlog zaradi nasilništva, ko so na Gorenjskem našli umorjenega Božića, pa je prišlo do preobrata in nato do obtožbe zaradi ugrabitve oziroma poskusa ugrabitve, v obtožbo pa so vključili še Čikojevića. Vsi trije so na predobravnavnem naroku lani septembra zanikali očitke tožilstva, sojenje pa se še ni začelo, ker je obramba predlagala izločitev številnih dokazov.

Povezave s Kavačkim klanom
Po poročanju medijev naj bi bil Klemen Kadivec eden od vodilnih mož slovenske celice zloglasnega črnogorskega Kavačkega klana, ki je kruto obračunal z nekaterimi ljudmi in jih ubil. Pred dnevi so slovenski preiskovalci aretirali več ljudi, ki naj bi sodelovali z omenjenim klanom. Na njihovem seznamu je 48 osumljenih, 25 slovenskih in 23 tujih državljanov. Hišne preiskave so opravili pri 19 slovenskih državljanih, več tudi na Primorskem. Preiskovalni sodnik je za šest ljudi odredil pripor, tudi za osumljenega iz Kopra. Peterica osumljenih pa naj bi bila še na begu, med njimi eden od vodilnih članov celice. Članom združbe očitajo, da so prepeljali in prodali najmanj 790 kilogramov kokaina, najmanj 2,2 toni konoplje, 96 kilogramov hašiša, deset kilogramov heroina, 30 litrov baze amfetamina, poleg tega pa naj bi tihotapili orožje in v Srbijo prepeljali 5,6 milijona evrov. Srbski mediji so s prevozom denarja povezali osumljenega, ki živi v Piranu. Navajajo, da naj bi bil sorodnik donedavnega visoke uradnice srbskega ministrstva za notranje zadeve, ki naj bi članom klana izdajala zaupne informacije. A kot nam je povedal njegov odvetnik, mu je zagotovil, da nima nobene povezave z omenjeno žensko. Srbski mediji pa poročajo, da naj bi vodja klana, ki je zbežal v južno Ameriko, ponujal milijon evrov za informacije o tem, kdo je skesanec, ki je razkril poslovanje klana in njegove slovenske celice.

Pred sojenjem o dokazih še višji sodniki

Sodnica Nataša Tomazini Tonejc je marca in aprila razpisala še dva naroka, na katerih je zaslišala več prič, da bi preverila nekatere okoliščine, ki so za obrambo obtožene trojice sporne, dokazi, ki so jih zbrali kriminalisti, pa po njihovem prepričanju nezakoniti. Sodnica je zaslišala več kriminalistov in zaposlenih iz družbe, pri kateri so obtoženi najeli vozila, in iz podjetja, ki je zagotavljalo sledilne naprave, vgrajene v najetih vozilih.

Na koprskem okrožnem sodišču so pojasnili, da je sodnica pred dnevi izdala sklep, s katerim je odločila o predlogih obrambe. Sklep še ni pravnomočen, obramba in tožilstvo se bosta na precej obsežen sklep pritožila na višje sodišče. Sojenje se bo lahko začelo, ko bo odločitev o (ne)izločitvi dokazov postala pravnomočna.

Nezakonit zaseg osebne izkaznice

Predsednica sodišča Samanta Nusdorfer je pojasnila, da je sodnica večino predlogov za izločitev dokazov (gre za pet sklopov) zavrnila. Tako v sodnem spisu ostajajo podatki iz sledilnih (GPS) naprav, ki jih je policija pridobila od rent-a car družbe, za sodnico niso sporni niti posnetki video nadzornih kamer Darsa ter video nadzornih kamer z območja Lazareta. Zavrnila je tudi predlog za izločitev podatkov o prehodih meje dveh obtoženih in še ene osebe ter predlog za izločitev odredbe preiskovalnega sodnika, na podlagi katere so kriminalisti opravili hišno preiskavo v hiši Čikojevićev v Naklem. Po oceni sodišča trditve obrambe, da so policisti te dokaze pridobili s kršitvijo zakona o kazenskem postopku in ustavnih pravic obtoženih, neutemeljene.

Sodišče je ugodilo le predlogu obrambe, da se iz spisa izloči ponarejena češka osebna izkaznica, ki so jo kriminalisti našli ob preiskavi torbe v penzionu Janežič, na osebni je bila Stanojevićeva fotografija. Preiskava torbe je bila po oceni sodnice opravljena v nasprotju z določili zakona o kazenskem postopku oziroma brez odredbe preiskovalnega sodnika.

Sum storitve kaznivega dejanja je bil takrat že osredotočen na Bojana Stanojevića in ni šlo za naključno najdbo, so pojasnili na sodišču. Stanojeviću so s tem kršili pravico do zasebnosti. Sodišče je izločilo tudi ostale dokaze, ki so bili najdeni v torbi ter dokaze, ki so bili pridobljeni na podlagi teh dokazov, gre za mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija o pristnosti osebne izkaznice.

V ozadju posli z drogo?

Po obtožbi naj bi bili v ozadju ugrabitve spori glede poslov s prepovedanimi drogami. Na tak krut način naj bi Tešanovića in Božića poskušali prepričati, naj se ne vmešavata v njihove posle. Od njiju naj bi hoteli informacije o tem, kje je skrita droga ali denar, ki je izginil iz hiše na Okroglem, kjer so napadli Čikojevićeva starša.

Člani združbe naj bi si po obtožbi razdelili vloge in priskrbeli orožje, Kadivec naj bi najel dve vozili ter sobo v penzionu v okolici Ljubljane za Stanojevića in še dva člana združbe. Naredili so tudi načrt, kako bodo Božića in Tešanoviča zvabili iz Ljubljane in ju nato ugrabili.

Čikojević pa naj bi pomagal tako, da je dal v uporabo prostor, kamor so sostorilci pripeljali Božića. Na njegovem truplu so med obdukcijo odkrili vbodne rane, presekanine, tope poškodbe, raztrganine in strelne poškodbe.


Najbolj brano