Knjiga, ki videčim odpira oči

Včeraj so predstavili knjižni prvenec Sonje Pungertnik, roman z naslovom Misliš resno?. V njem brez zadržkov spregovori o predsodkih in stereotipih glede slepih. “Knjiga je v prvi vrsti namenjena videčim. V njej so strnjeni vsi odgovori na najbolj pogosta vprašanja, ki mi jih ljudje zastavljajo kot osebi, ki ne vidim,” pravi avtorica.

Sonja Pungertnik v prvencu odkrito spregovori tudi o stereotipih 
in predsodkih do slepih.  Foto: Mitja Marussig
Sonja Pungertnik v prvencu odkrito spregovori tudi o stereotipih in predsodkih do slepih.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA “Zgodba je izmišljena, vsi dogodki v njej so izmišljeni, v njej pa ni napisano prav nič takega, kar se kateremu koli ne bi moglo zgoditi ali se nam ni že kdaj zgodilo. Vse stvari, o katerih govorim, sem na tak ali drugačen način občutila tudi na svoji koži,” o prvencu pove članica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Sonja Pungertnik, tudi sama od rojstva slepa.

Preprosto, a tenkočutno napisana zgodba o slepi gimnazijki Sari, ki se na pragu svoje mladosti sooča z vsem, kar prinaša življenje s slepoto, od stisk in hrepenenj, do izzivov v šoli, prve zaljubljenosti, predsodkov in stereotipov, ki jih doživljata s fantom, odnosa z družino in te z okolico, odnos prijateljev, preizkušenj ... “Gre predvsem za to, da sem skušala spregovoriti o notranjih doživetjih, o katerih ponavadi take knjige ne govorijo, ker so ponavadi pisane kot priročniki. V knjigi so zbrani odgovori na najbolj pogosta vprašanja, ki mi jih zastavljajo videči ljudje, predvsem mladi; kako slepi doživlja svet, kako loči barve, kaj si želimo v odnosu do nas, kako se nam pravilno pomaga, kako doživljamo naravo in podobno,” pravi avtorica.

Sonja Pungartnik

avtorica

“V knjigi sem skušala odprto spregovoriti tudi o stereotipih in predsodkih, o katerih si ponavadi ne upamo govoriti, pa vendar so med nami.”

V tem smislu ima knjiga Misliš resno?, ki jo je izdala Celovška Mohorjeva založba, izobraževalni značaj, saj se bralec mimogrede seznani s tem, kako v resnici živijo in kaj doživljajo ljudje, ki ne vidijo. “V knjigi sem skušala odprto spregovoriti tudi o stereotipih in predsodkih, o katerih si ponavadi ne upamo govoriti, pa vendar so med nami. Želim si, da bi knjiga nagovorila videče bralce in odstrla del zavese, ki je med nami in videčim svetom,” je povedala Sonja Pungertnik, ki potrjuje, da je roman v prvi vrsti namenjen videčim. “Odraslim in mladim, zelo primerna je za srednješolce,” dodaja.

“Ta knjiga je velika pridobitev za samo društvo predvsem zato, ker društvo izvaja rehabilitacijo, in ta zgodba bo pokazala, kakšen je tudi s strani slepih in slabovidnih pogled na svet z njihovega področja,” je ob predstavitvi povedal predsednik medobčinskega društva slepih in slabovidnih Igor Miljavec. “Zgodba Sonje Pungertnik je prežeta z ljubeznijo in spoštovanjem do sočloveka in nas opominja, da ne smemo gledati samo z očmi, temveč predvsem tudi s srcem,” pa je dodal urednik založbe mag. Hanzi Filipič.


Najbolj brano