“Vsaj nekulturno, če ne že povsem neprofesionalno”

Na odpoved razstave del slovenskih umetnikov v Evropskem parlamentu v Bruslju se je odzvala tudi Enota dramskih pisateljic in pisateljev pri Združenju dramskih umetnikov Slovenije. Takšna odpoved je “vsaj nekulturna, če ne že povsem neprofesionalna”, poudarjajo.

Slika iz cikla Narava, ki ga je naslikal Arjan Pregl, po neuradnih 
informacijah sodeč  za ministra Vaska Simonitija najbolj sporen 
med umetniki, vključenimi na razstavo.
Slika iz cikla Narava, ki ga je naslikal Arjan Pregl, po neuradnih informacijah sodeč za ministra Vaska Simonitija najbolj sporen med umetniki, vključenimi na razstavo.  

LJUBLJANA, BRUSELJ > “Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja,” je potrdil minister za kulturo Vasko Simoniti, potem ko je zakrožila novica, da Slovenija kot prva prekinja desetletno tradicijo razstav, s katerimi se v Evropskem parlamentu v Bruslju predstavi država, ki predseduje Svetu EU. Po neuradnih informacijah naj bi ministra zmotila vključitev delArjana Pregla na razstavo. Do vlade kritični umetnik je na tviterju objavil sliko iz cikla Narava in pripisal: “Ministrstvo se uradno še ni odzvalo, a če je res, kar se govori ... je tole moje problematično protivladno delo (naslikano leta 2006, odkupljeno v EU parlament leta 2012). Ne vem, kaj je tisto, preveč barve, preveč svetlobe, preveč radostna slika za mračnjaško vlado?”

Kako je mogoče?

“Temu bi pred letom in pol v skladu z našim klicem rekli (nezaslišana) tragedija, danes se (nezaslišane) tragedije vrstijo ne samo dan za dnem, ampak iz minute v minuto, tako da jim kot pišoči umetniki ne zmoremo več dajati oznak, saj jih je zmanjkalo,” v imenu Enote dramskih pisateljic in pisateljev poudarjajo Kim Komljanec, Simona Semenič, Jera Ivanc in Simona Hamer. “Smo majhna država, trg, ki ga tako imenovana sredinska provenienca rada valja po ustih in v takih ali drugačnih občilih, je majhen, vsaka priložnost za predstavitev del naših izjemnih umetnikov v tujini je velikega pomena tako za državo kot umetnike same.”

Priprave so v polnem teku, mnogi so v razstavo vložili veliko ur, opozarjajo: “To je približno tako, kot če bi podjetnik z gradbeno firmo najel obrtnika vodovodnega inštalaterja, ki bi si rezerviral, recimo, šest dni za dotično delo, v tem času odpovedal druge plačane obveznosti, se na domenjeni datum z nakupljenim materialom in svojimi zaposlenimi pojavil na objektu, podjetnik bi mu pa rekel, da na vodovodu ne bojo opravljali del, kljub temu, da naročnik to želi.”

V pismu se kot refren ponavlja vprašanje: kako lahko minister za kulturo kar odpove nekaj tako pomembnega za našo državo.

Poslanci iščejo rešitev

Pet od osmih evropskih poslancev iz Slovenije je podpisalo pismo, v katerem predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija prosijo za pomoč pri izpeljavi razstave. Predlagajo dve možnosti: postavitev bi lahko organiziral kar Evropski parlament ali pa bi nalogo prevzeli oni.

Koroška galerija likovne umetnosti pa je po odpovedi razstave v Bruslju, za katero je kustos Marko Košan predvidel dela 13 avtorjev, sporočila, da predlog ministra za kulturo o prenosu teh del na drugo lokacijo ne podpira. Razstava je bila zasnovana izključno za predstavitev ob predsedovanju Slovenije Svetu EU, vztrajajo.  


Najbolj brano