Bolj varno po cestah v zaledju

V preteklih mesecih je koprska občina uredila številne ceste in dostopne poti v zaledju. Med drugim so obnovili del ceste med Bonini in Cerejem, cesto Na izvir v Čežarjih, dober kilometer dolg odsek ceste skozi Dragonjo in nadaljevali z obnovo Mejne poti v Žusterni.

 V Boninih, med Pradami in odcepom za Cerej, je koprska občina  
obnovila prvih 220 metrov ceste.  Foto: MOK
V Boninih, med Pradami in odcepom za Cerej, je koprska občina obnovila prvih 220 metrov ceste.  Foto: MOK

KOPER > V Boninih, med Pradami in odcepom za Cerej, so obnovili 220 metrov ceste. Pod okriljem 97.000 evrov vredne naložbe so delavci odstranili zgornji ustroj ceste, vozišče razširili in ga v celoti asfaltirali.

V drugi fazi bodo obnovili še del ceste do mostička. Na izviru v Čežarjih so poskrbeli za ureditev in asfaltiranje 300 metrov dolgega odseka ceste.

100.000

evrov je koprska občina odštela za obnovo

1,2

kilometra dolgega odseka ceste skozi dolino Dragonje

Kmalu brez prašenja čez dolino Dragonje

Sklenili so tudi obnovo prvega dela ceste skozi dolino Dragonje. Delavci so preplastili 1,2 kilometra dolg odsek ceste od meje s piransko občino proti Župančičem. Za naložbo so v koprskem proračunu zagotovili približno 100.000 evrov.

Letos bodo asfaltirali še preostali del ceste skozi dolino, s čimer bodo preprečili vsakodnevno prašenje zaradi vožnje avtomobilov. Sicer pa pripravljajo tudi projektno dokumentacijo za sanacijo brežine pod vasjo Župančiči, ki je zdrsnila v času decembrskega neurja.

Asfaltiranje makadamskih poti

V prihodnjih tednih bodo nadaljevali obnovo Mejne poti v Žusterni. Prvi del dotrajanega vozišča so že sanirali, kmalu pa se bodo lotili še asfaltiranja dostopne makadamske poti, ki jo dež ob vsakem večjem nalivu spira.

Na vrsti bo še cesta med Movražem in zaselkom Dvori, kjer bodo v okviru 40.000 evrov vredne naložbe sanirali poškodbe na cestišču. Načrtujejo tudi asfaltiranje makadamske dostopne poti do zaselka Norbedi v Hrvatinih (50.000 evrov), obnovo dotrajanih podpornih zidov v zaselku Mandrija na drugih Škofijah in v Rakitovcu ter ureditev prepustov na 250 metrov dolgem odseku ceste v zaselku Žburga med Bonini in Cerejem. V kratkem sledi še sanacija zadnjega ovinka pred vasjo Boršt in asfaltiranje ceste med zaselkoma Baratali in Hrpeljci.

Sanacija manjših zemeljskih plazov

Lotili se bodo tudi sanacije več manjših zemeljskih plazov, ki so jih na Šmarski cesti, cesti za Grintovec, v zaselku Rojci in na Grinjanu sprožile decembrske poplave.

Občina je med drugim naročila projektno dokumentacijo za sanacijo zemeljskega plazu v Sv. Antonu in več manjših naložb na območju KS Šmarje (postavitev hitrostne ovire, asfaltiranje poti med Gažonom in Srgaši, obnova ceste skozi Rojce na Pomjan).


Najbolj brano