Starši z bolnim otrokom nič več na svoje stroške

Starši, ki v bolnišnici sobivajo z otrokom do 15. leta starosti, so včeraj dočakali olajšanje. Poslanci so uzakonili rešitev, da bodo za čas, ko so ob otroku, dobili nadomestilo plače. Tudi stroškov nastanitve in hrane si ne bodo več plačevali sami, ampak jih bo prevzela zdravstvena zavarovalnica. Enako bo veljalo za spremljanje otroka v zdravilišču.

 Starši bodo lahko v bolnišnici ali zdravilišču brezplačno spremljali 
otroka. (Foto: Unsplash)
Starši bodo lahko v bolnišnici ali zdravilišču brezplačno spremljali otroka. (Foto: Unsplash) 

LJUBLJANA > Do sedaj je bilo sobivanje staršev v bolnišnici brezplačno samo do otrokovega šestega leta starosti, za spremljanje otrok starejših od šest let pa so si morali starši sami plačati nastanitev in hrano.

Brezplačno bivanje tudi v zdraviliščih

Po novem bo zdravstvena zavarovalnica plačala sobivanje enega od staršev z otrokom do 15. leta oziroma do 18. leta, če gre za zdravljenje težkih zdravstvenih stanj, okvar ali poškodb možganov ali hrbtenjače ter kroničnih bolezni, pri katerih je potrebno usposabljanje za poznejšo rehabilitacijo na domu. Za otroka s posebnimi potrebami, ki potrebuje 24-urno nego in oskrbo, pa ni starostne omejitve, do katere ga bo lahko eden od staršev brezplačno spremljal v bolnišnici.

Starš bo za čas, ko je z otrokom v bolnišnici ali zdravilišču, dobil 80-odstotno nadomestilo plače.

Predlog zakona, ki ureja bivanje staršev ob bolnih otrocih, je pripravil državni svet. “Gre za pravico otroka in ne starša, možnosti njenega uresničevanja pa morajo biti dane vsem otrokom, ki še niso sposobni sprejemati odločitev o svojem zdravljenju pod enakimi pogoji,” so svetniki utemeljili predlog. Poslanci so ga nadgradili in včeraj dokončno soglasno sprejeli. Veljati bo začel dva tedna po objavi v uradnem listu.

Zdravstvena zavarovalnica bo enemu od staršev plačala tudi bivanje ob otroku v zdravilišču, so včeraj sklenili poslanci. Da kateri od bolnih otrok ne bi ostal spregledan, se pravica do sobivanja ne nanaša le na starše, ampak tudi na rejnike, skrbnike ter zakonce in zunajzakonske partnerje, ko zboli otrok zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

Novost, ki jo prinaša spremenjeni zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, je tudi pravica do nadomestila plače za čas, ko je eden od staršev z otrokom v bolnišnici ali zdravilišču. Nadomestilo za sobivanje z otrokom se bo odmerilo v enaki višini kot nadomestilo za nego družinskega člana, torej v višini 80 odstotkov plače.

Rešitev iz PKP6 le do konca tega leta, ta rešitev pa je trajna

Večino teh pravic je staršem zagotovil že šesti protikoronski zakon (PKP6), sprejet novembra lani. Že takrat je država omogočila staršem brezplačno sobivanje s hospitaliziranimi otroki do vključno 14. leta starosti oziroma v določenih primerih do 18. leta. Staršem je bila v PKP6 priznana tudi pravica do 80-odstotnega nadomestila plače za čas sobivanja z otrokom. A pravice iz interventne protikoronske zakonodaje so bile zagotovljene le do konca letošnjega leta.

Spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so jih poslanci na predlog državnega sveta uzakonili včeraj, pa bodo trajne. S pozivom, naj država te pravice otrokom zagotovi trajno, so se pred dnevi oglasili tudi v Zvezi prijateljev mladine Slovenije. “Pravica do najvišje ravni zdravja, telesnega, čustvenega in harmoničnega razvoja vsebuje tudi zagotovitev, da otrok ni ločen od staršev. Izkušnje kažejo, da je zdravljenje ob prisotnosti staršev uspešnejše, s tem pa je krajši tudi čas bivanja v bolnišnici,” so zapisali.


Najbolj brano