Kdo je zamočil pri cepivu?

Še pred nekaj tedni je bilo upanje slovenske in evropske javnosti glede konca ali vsaj krepke ublažitve pandemije novega koronavirusa uprto v cepljenje in cepivo. Tudi pri nas so kamere pospremile prva cepljenja starostnikov, ki so bili na prednostnem seznamu. Vse daljši pa postaja tudi seznam, ki ga polnijo delovno aktivni prebivalci, mlajši upokojenci in, ne nazadnje, tudi študentje, ki se želijo cepiti.

Toda dinamika cepljenja se je zelo upočasnila in optimistične napovedi, da bo precepljenost prebivalstva v nekaj mesecih prinesla olajšanje, se vse bolj oddaljujejo. Pod udarom Evropske unije in tudi posameznih evropskih držav so se znašli proizvajalci cepiva, ki ne uspevajo (ne morejo, nočejo?) zagotavljati toliko cepiva, kolikor naj bi ga po pogodbi. Vse več puščic leti tudi na EU in plansko naročanje za vse evropske države, ki je seveda razbremenilo odgovornosti posamezne vlade.

Najšibkejši člen v tem trenutku so starostniki, že jutri pa vsi ostali, ki bodo prišli na vrsto za cepljenje z nekajmesečnim zamikom.

Kdo je precenil in kdo podcenil položaj? So se proizvajalci cepiva res ušteli pri obljubljeni količini, ki jo lahko dobavijo, in precenili svoje zmogljivosti? So se posamezne države preveč zanašale na obljube in pogodbe, ki jih je EU podpisala s proizvajalci? In, ne nazadnje, so štrene dodatno premešale tiste države, ki so si mimo evropskega naročila in morda celo za višjo ceno naročile dodatne količine cepiva, ker so bile do evropskega pristopa skeptične? Da ne govorimo o vseh državah, ki ne sodijo v EU, cepivo pa vsekakor potrebujejo. Verjetno ne naročajo vse kitajskega ali ruskega ali celo razvijajo svojega in pri naročilih “plavajo” v istem bazenu kot EU.

Vrstijo se grožnje s tožbami, ki pa cepljenja ne bodo pospešile. Farmacevtske tovarne, ki izdelujejo cepivo proti novemu koronavirusu, ne stojijo za vsakim vogalom. Vsako prepiranje ali tožarjenje lahko trenutni položaj samo še poslabša. Jasno je, kdo je v tej igri močnejši igralec. In kdo najšibkejši: uporabniki.

V tem trenutku starostniki, že jutri pa vsi ostali, ki bodo prišli na vrsto za cepljenje z nekajmesečnim zamikom. Kaj bo vse to prineslo za seboj? V primeru nadaljevanja sedanje epidemiološke slike ali celo njenega poslabšanja še dolge mesece poostrenih ukrepov in težko popravljive materialne in psihološke posledice.


Preberite še


Najbolj brano