Potrjen prvi primer osebe z angleškim sevom virusa v Sloveniji, jutri bodo testirali vzorce iz vseh regij

Epidemiološko stanje se ne umirja več tako kot v zadnjem obdobju. Včeraj so v Sloveniji potrdili tudi prvi primer osebe, ki je uradno pozitivna na nov, angleški sev novega koronavirusa, je povedal premier Janez Janša.

Premier Janez Janša Foto: Sta
Premier Janez Janša Foto: Sta

LJUBLJANA > Prva uradno potrjena oseba, okužena z novim angleškim sevom novega koronavirusa, je državljan Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče, v Slovenijo pa je prišel iz Belgije. Belgijske oblasti so prek evropskega sistema za zgodnje obveščanje slovenske oblasti obvestile, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila v Belgiji testirana 16. januarja in je takrat odpotovala iz Belgije. Povedala je, da je v Slovenijo pripotovala včeraj, s testom, ki je bil negativen. Kasneje se je izkazalo, da je imela oseba dva testa, eden je bil pozitiven, drugi je bil negativen. Kako je bilo to možno, pristojni še raziskujejo, je povedal Janša. Oseba je zatrdila, da po prihodu v Slovenijo ni imela stikov. Opravili so tudi ponovni test, ki je pokazal okužbo.

Jutri bodo testirali vzorce iz vseh regij

Glede na to, da je doslej večina držav EU že potrdila prisotnost angleškega seva koronavirusa, za katerega je značilno, da je bolj nalezljiv, je moč sklepati, da obstaja velika verjetnost, da se ta sev nahaja tudi v naši državi, meni Janša. V četrtek je na seji evropskega sveta slišal zelo alarmantne podatke glede širjenja novega seva koronavirusa. Slovaška vlada je Sloveniji omogočila, da je dobila nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi samo na angleški sev koronavirusa. Danes že testirajo nekatere vzorce za nazaj. Klasični PCR testi namreč ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje. Jutri bodo testirali vzorce iz vseh regij, najkasneje v torek pa bodo znani podatki tega preverjanja za nazaj za vse slovenske regije.

Potrebna je skrajna previdnost, saj se v nekaterih regijah prihodnji teden pričenja pouk, kar pomeni, da bomo imeli v državi od torka na 10.000 novih stikov, je poudaril Janša. Z veliko gotovostjo je možno reči, da bo odpiranje šol varno samo v primeru, če se bomo striktno držali vseh navodil.

V četrtek je bila na evropskem vrhu izražena velika zaskrbljenost s strani držav, kjer je odkritih zelo veliko okužb z novim sevom virusa, je povedal Janša in ocenil, da ta tempo zelo spominja na to, kar smo imeli v zadnjih mesecih v Sloveniji, kar je dodaten indic, da je večje število okuženih z novim sevom, ocenjuje Janša.

V enem od laboratorijev, kjer preverjajo situacijo za nazaj, so od 80 vzorcev odkrili dva takšna, za katera obstaja močan sum, da gre za novo mutacijo novega koronavirusa.

V primeru zelo resnih podatkov iz preverjanj prisotnosti novega seva bo vlada reagirala takoj

Dodatno zaskrbljenost zbujajo nekatere napovedi, da zna priti do zamude pri proizvodnji nekaterih cepiv, na katera računamo v prihodnjih tednih in mesecih oziroma da odobritev cepiva AstraZeneca ni tako gotova, je dejal Janša. Naši načrti za cepljenje za zdaj vsebujejo zgolj dve cepivi, ki sta že odobreni.

V sredo, ko bo vlada imela redno sejo o epidemiji, bo zagotovo prišlo do nekaterih sprememb, če bodo trendi taki, kot so zdaj, oziroma ob potrditvi prisotnosti mutacije virusa, je napovedal Janša. V primeru zelo resnih podatkov iz preverjanj prisotnosti novega seva bo vlada reagirala takoj, že v torek ali celo že jutri, ne pa šele v sredo, je dodal. V takšni situaciji je še toliko bolj pomembno striktno upoštevanje osnovnih preventivnih ukrepov, sicer lahko zelo hitro presežemo rob zmogljivosti našega zdravstvenega sistema, s čimer se spopadajo na vsej severni polobli, je dejal Janša. “Iskrena hvala vsem ,ki se tega zavedate, da je treba v naslednjih tednih še malo potrpeti, da bomo prišli v situacijo, ko bomo s pomočjo cepiva začeli premagovat to epidemijo,” je zaključil Janša.


Najbolj brano