Zavod je odobril namestitev reflektorjev

“Koprska občina ni dobila soglasja za delo na kulturni dediščini. Tako da Primorske novice in občina ne zavajajte ljudi!” je bil kritičen eden od spletnih komentatorjev pod našim nedavno objavljenim člankom o novi osvetlitvi vodnjaka Da Ponte na Prešernovem trgu. Iz dokumenta, ki smo ga pridobili v uredništvu, je razvidno, da zagotovila občine držijo.

Namestitev reflektorjev, ki osvetljujejo vodnjak Da Ponte, je bila 
za zavod za varstvo kulturne dediščine sprejemljiva. Foto: Nataša Hlaj
Namestitev reflektorjev, ki osvetljujejo vodnjak Da Ponte, je bila za zavod za varstvo kulturne dediščine sprejemljiva. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Spomnimo, da so spomeniško zaščiten vodnjak na Mudi pred kratkim opremili z novimi žarometi. Gre za nekoliko manjše, predvsem pa energetsko varčnejše žaromete, ki so zamenjali dotrajane in potratne luči. Za dela je poskrbelo podjetje Javna razsvetljava Ljubljana, ki je led reflektorje postavilo na stebričke ob vodnjaku in jih usmerilo v tla.

Marsikdo je ob tem zastrigel z ušesi, saj gre za pomembno kulturno dediščino mesta. V občini so takrat zagotovili, da imajo za takšen poseg v rokah soglasje piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Nekaterih uporabnikov družabnega omrežja facebook pa to ni prepričalo in so v svojih zapisih dvomili o verodostojnosti informacije.

Iz zavoda smo pridobili kulturnovarstveno soglasje, iz katerega je razvidno, da so 29. oktobra prejeli zahtevo koprske občine za izdajo omenjenega dovoljenja. Vlogi je občina priložila projektno dokumentacijo oziroma natančen načrt osvetlitve, ki ga je izdelalo podjetje Arcadia iz Ljubljane.

Dvomov, ali je MO Koper res dobila soglasje za ta poseg, ni več. (foto: Nataša Hlaj)

“V zahtevi, ki je bila popolna, so zapisali, da nameravajo osvetlitev izvesti z uporabo toplih belih tonov ter s pritrditvijo reflektorjev na kamnite stolpiče ob vodnjaku, brez vrtanja vanje. Ker je poseg sprejemljiv in kulturnovarstveni pogoji niso potrebni, smo izdali soglasje,” pojasnjuje vodja piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Etbin Tavčar.


Najbolj brano