Bitka za Desus

Napak bi bilo bitko za odločilen vpliv v stranki Desus razumeti kot bitko Aleksandre Pivec s Francem Juršo ali Tomažem Gantarjem, morda Karlom Erjavcem v ozadju ali kom šestim. Gre namreč za volilno bazo ne samo 44.000 volilcev na zadnjih volitvah ali dvakrat toliko z volitev 2014, temveč predvsem za več kot pol milijona potencialnih glasov slovenskih upokojencev.

V tem vidiku je razumeti privoščljivost drugih strankarskih prvakov ob medsebojnih razprtijah desusovcev, ki jim raztrganega strankarskega tkiva nikakor ne uspe povezati v enovit organizem. Bistven vzrok, da je stranka v javnomnenjskih raziskavah pristala pod parlamentarnim pragom, so veliki egi glavnih akterjev, a poglavitni zmagovalci Desusove sage so v strankah, ki prežijo na njegovo zapuščino. Ko so dediščine velike, in ne pozabimo, da ima Desus za SDS in SD najbolj razvejano lokalno mrežo odborov, je tudi pretendentov zanjo veliko. Pri tem ni mišljena samo SAB, ki se je pred zadnjimi volitvami postavila programsko zelo blizu Desusu. Notranjim težavam so ploskali tako v drugih sredinskih strankah, kakor tudi v SDS, češ da oslabljeni Desus ne more omejevati agende Janeza Janše, predvsem pa pri Socialnih demokratih, kjer so iz njim naklonjenih medijev podpihovali afere Aleksandre Pivec. Ta sicer še vedno govori, da bo ostala v politiki, a še ne ve, kako težko je postaviti novo stranko. Do podobnih razkolov med upokojenci je že prišlo - pred desetletjem je Franc Žnidaršič neuspešno ustanovil DSD, a je moč Desusa ravno v tem, da si pušča odprta vrata za sodelovanje tako z levo sredino kot z desno sredino. Ko bo Pivčeva, ki na tem mestu v časniku gostuje najbrž zadnjič, tehtala še ponudbe morebitnih združevanj moči s SAB, Podobnikovo SLS ali kaj podobnega, bo morda prišla do zaključka, da je slovensko politično beznico bolje zapustiti in se posvetiti kakšnemu kmetijskemu biznisu ali akademski karieri.

Poglavitni zmagovalci Desusove sage so v strankah, ki prežijo na njegovo zapuščino. Ko so dediščine velike, je tudi pretendentov zanjo veliko.

Pred Desusom je naporno iskanje novega vodje, ki bo moral skrpati od notranjih bojev izčrpano stranko.

Takega novega človeka na obzorju ni, zato se porajajo namigi, da bi se na sceno lahko vrnil Karl Erjavec, še najbolj naravno pa bi bilo, da bi predsedniško mesto prevzel Tomaž Gantar. Glavni kreator obeh zadnjih zamenjav predsednikov Desusa je sicer že večkrat izjavil, da ga predsedniško mesto ne zanima, a se prav v politiki zarečenega kruha tudi največ poje.


Preberite še


Najbolj brano