Korona odnesla nočitve, turizma pa ne

Letos je Slovenijo obiskalo pol manj turistov kot v enakem obdobju lani in v podobni situaciji so se znašli tudi ponudniki prenočitvenih zmogljivosti na Bistriškem. Kljub temu so v občini, ki sicer ne premore nobenega hotela, pač pa približno 350 ležišč v raznih nastanitvenih obratih, s turizmom na splošno zadovoljni.

Občina Ilirska Bistrica ne premore niti enega hotela, a število nočitev v občini kljub temu ni majhno. Foto: Tina Milostnik Valenčič
Občina Ilirska Bistrica ne premore niti enega hotela, a število nočitev v občini kljub temu ni majhno. Foto: Tina Milostnik Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Število nočitev v bistriški občini sicer ob običajnih letih presega pričakovanja. Občina že vrsto let ne premore nobenega hotela, čeprav skoznjo poteka dobršen del prometnega tranzita na hrvaško obalo. Ima pa po podatkih ilirskobistriškega informativnega centra Tic Ilirska Bistrica v različnih nastanitvenih obratih - od gostinskih lokalov do kmečkih turizmov in samostojnih hiš z oddajo sob na voljo približno 350 ležišč. Na njih je po podatkih državnega statističnega urada lani prenočilo 7746 turistov, ki so se v občini zadržali v povprečju približno dva dni. Skupaj so tako lani zabeležili 14.736 nočitev.

Letos bo glede na napovedi gostincev število gostov in tudi nočitev po pričakovanjih bistveno nižje, k čemur je pripomogla kriza, ki jo je povzročil novi koronavirus.

828

turistov je letos obiskalo bistriško občino in ustvarilo

1633

nočitev,

1144

turistov jo je obiskalo lani in ustvarilo

2141

nočitev

Tudi 70 odskotkov manj gostov in nočitev

V Gostinstvu Tomex, kjer so sicer z dostavo hrane na dom obratovali tudi v času karantene, so sicer zabeležili več gostov kot v enakem obdobju lani, a na račun zelo dobrega obiska v času pred koronakrizo. V treh poletnih mesecih pa so prav na račun korone zabeležili 18 odstotkov manjši obisk od lanskega. V Pensionu Patrik so v letošnji sezoni imeli kar 40 odstotkov manj nočitev kot lani, pravi Patrik Križman, direktor Pensiona Patrik.

Le 30 odstotkov lanske realizacije so z nočitvami ustvarili tudi v Gostilni s prenočišči Potok, je pojasnila Ema Deželak. Manjšemu številu gostov so se, poudarja, prilagodili s skrajšanim in prilagojenim delovnim časom, s čakanjem na delo, torej tudi z ukrepi, kjer je pomoč ponujala država.

Na Sviščakih zadovoljni

Upad gostov se pozna tudi v Planinskem domu na Sviščakih. Čeprav letos prvič ponujajo gostom obnovljena ležišča in ne morejo delati vzporednic z lanskim letom, so zabeležili kar nekaj gostov. “Prevladujejo domačini, saj je manj Hrvatov in Italijanov, kljub temu pa pridejo tudi s turističnimi boni, saj vavčerje sprejemamo,” pojasnjujejo v Planinskem domu. Tisti, ki prespijo, so po večini pohodniki ali gostje v tranzitu, ki se, denimo, na poti z morja ustavijo še, da bi obiskali Snežnik. A vendar so z obiskom zadovoljni.

A prav ta državna pomoč je bila prešibka, so si enotni nekateri gostinci. “Država bo morala pregledati predvsem realizacijo vavčerjev,” je prepričan Križman. “Ti naj bi sicer reševali turistično sezono, a so v glavnem reševali turizem na obali, v toplicah, Bledu, Kranjski Gori. Sedaj bodo morali pogledati, kako rešiti še ostalo Slovenijo.”

Tudi Ema Deželak meni, da samo zgoraj naštete destinacije ne predstavljajo celotnega slovenskega turizma. “Tudi pozimi se ne nadejamo velikega števila turistov, računamo pa seveda na naslednjo sezono. Vemo, da ne bo, kot je bilo prej, saj so ljudje prilagodili potovanja in tisti, ki potujejo, spijo v kampih, prikolicah, skratka bolj tam, kjer se izognejo stiku z drugimi,” poudarja Deželakova.

Križman rešitve vidi tudi v turističnih taksah: “Da bi, denimo, občina gostincem vrnila enoletne pobrane turistične takse, pa tudi, da bi jih vsi obračunavali.”

Konferenčni turizem

Kljub temu je vzporednice med lanskim in letošnjim turističnim obiskom v bistriški občini težko delati. Največ gostov na Bistriškem ne prenoči zaradi turizma samega, pač pa gre večji del nočitev pripisati konferenčnemu turizmu, pojasnjujejo v bistriškem Tic. Na Bistriškem namreč poteka usposabljanje ADR za voznike tovornjakov, udeleženci pa prihajajo večinoma iz Italije in ti po mnenju Tica tudi ustvarijo veliko število nočitev na Bistriškem.

Sicer pa v Ticu poudarjajo, da je turistični del letos bolj cvetel kot lani. Več turistov je namreč obiskalo denimo Premski grad. “Opažamo pa tudi, da turisti ne želijo več samo gole nastanitve, pač pa želijo poleg destinacije tudi doživetje. Zato je treba poudariti, da morajo tudi sobodajalci ponekod dvigniti kakovost nastanitve,” poudarjajo v Ticu, kjer so letos prav pri doživetjih destinacij s katalogom, promocijskimi videi in odprtjem info točke na bistriškem Placu naredili velik korak pri bistriškem turizmu.

Da ima prav bistriška občina priložnost v turizmu, četudi brez hotela, že kaže tudi povečano povpraševanje tujcev po električnih kolesih, pa tudi dejstvo, da gre trend turizma v smeri iskanja odmaknjenih destinacij, menijo v Ticu.


Najbolj brano