Morje je naplavilo lupine leščurjev

Na obalo je konec tedna naplavilo številne lupine leščurjev, nekateri kopalci so jih celo odnašali domov. Naplavine zaščitenih školjk so si ogledali policisti in ribiški inšpektor. “Prinesla jih je tramontana. Gre za leščurje, ki so odmrli po naravni poti. Ne kaže, da bi šlo za parazita, ki povzroča množične pogine v Sredozemlju,” ocenjuje dr. Borut Mavrič z Morske biološke postaje NIB.

Ribiški inšpektor je v minulih dneh prejel veliko klicev o naplavljenih lupinah leščurjev.  Foto: Tjaša Škamperle/Radio Koper
Ribiški inšpektor je v minulih dneh prejel veliko klicev o naplavljenih lupinah leščurjev.  Foto: Tjaša Škamperle/Radio Koper

ISTRA > Ribiški inšpektor Robert Smoje pravi, da je v minulih dneh dobil precej klicev zaradi množice praznih lupin leščurjev v Strunjanu, Izoli in Kopru. “S policijo smo se odzvali zaradi suma nabiranja zavarovanih živalskih vrst, a ob prihodu na kraj smo ugotovili, da je šlo za lupine odmrlih školjk in tudi mi predvidevamo, da je poslabšanje vremena zadnje dni odtrgalo z morskega dna odmrle organizme in jih naplavilo,” je povedal.

Niti lupin ni dovoljeno odnašati

Leščurji (Pinna Nobilis), naše največje školjke, so zaščiteni organizmi in jih ni dovoljeno nabirati, prav tako ni dovoljeno domov odnašati niti praznih lupin školjk, kot se je dogajalo minule dni. “Že samo posedovanje lupin ali delov lupin zavarovanega organizma je prekršek. Lupine je treba pustiti, kjer so,” poudarja Smoje. Lupine leščurjev so ostre, zato je ribiški inšpektor obvestil higiensko službo, da bi jih odstranila.

Leščurji pri nas živi in zdravi

Na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo so podobno množične naplavine lupin leščurjev opazili že januarja, prav tako po neurju. V slovenskem morju je morda gostota leščurjev celo največja v Sredozemlju, zato jih je tudi več opaziti, ko odmrejo po naravni poti in jih sčasoma odtrga z morskega dna in prinese na kopno.

“Po naših opazovanjih pod vodo so populacije leščurjev pri nas v normalnem stanju. So živi, se odzivajo in razmnožujejo. Sumljivih poginov teh školjk nismo opazili, zato jih tudi še nismo dali v analizo, ali je parazit pri nas prisoten,” pravi Borut Mavrič.

Kritični čas za parazita je začetek jeseni

Na italijanski strani pa so prisotnost smrtonosnega parazita Haplosporidium pinnae v leščurjih potrdili novembra lani in se že soočajo z množičnimi pogini teh školjk. Ravno te dni so italijanski biologi v Tržaškem zalivu našteli več kot 4000 poginulih primerkov. Pred meseci so parazita odkrili tudi v leščurjih v hrvaški Istri. “Več o razmerah pri nas glede prisotnosti parazita bomo vedeli v mesecu ali dveh. Pozno poletje oziroma začetek jeseni je namreč kritični čas, ko prihaja do množičnih poginov leščurjev zaradi parazita,” pričakuje Borut Mavrič.


Najbolj brano