V Grčiji od ponedeljka dovoljena potovanja s celine na otoke

V Grčiji postopoma znova zaganjajo svojo turistično industrijo in prometno omrežje. Od ponedeljka bodo lahko s celine na otoke v Egejskem in Jonskem morju znova potovali vsi, ki niso v karanteni zaradi novega koronavirusa. Ciper pa je objavil seznam držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija pripotovali v državo. Na njem je tudi Slovenija.

ATENE > V Grčiji bodo trajekti, ki povezujejo celino z otoki, lahko zgolj polovično zasedeni. Kabine si bodo lahko delili zgolj družinski člani ali pari, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tako bodo v Grčiji znova zagnali trajektni promet, ki so ga lahko za pot na otoke od 16. marca zaradi pandemije novega koronavirusa uporabljali zgolj tisti s stalnim prebivališčem na otokih. Tam so sicer po poročanju grške javne radiotelevizije ERT zabeležili bolj malo primerov okužbe z novim koronavirusom.

Grške oblasti so sredi tedna napovedale, se bo nova turistična sezona v državi začela 15. junija. Takrat bodo predvidoma prva letala iz tujine pristala na atenskem letališču. 1. julija bodo vzpostavili tudi letalske povezave med regionalnimi letališči in tujino. Napovedali so, da bodo do konca meseca objavili seznam držav, iz katerih bodo lahko turisti prišli, ne da bi jim bilo treba za 14 dni v karanteno.

Medtem je Ciper že objavil seznam 19 držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija z letalom pripotovali v državo. Na seznamu je tudi Slovenija. Slovenski turisti bodo od 9. junija lahko v državo vstopili z največ tri dni starim zdravniškim potrdilom, da niso okuženi z novim koronavirusom. Od 20. junija to potrdilo ne bo več potrebno.


Najbolj brano