Koronavirus odnesel junijsko uradno odprtje džamije v Ljubljani

Za muslimane po svetu se je v petek začel ramazan, ko se od zore do mraka odrekajo hrani, pijači in slabim navadam. “To je tudi mesec druženja, skupnih molitev, skupnih večerij in solidarnosti. Letos bo vse drugače in še nikoli ni bilo tako,” pravi Nevzet Porić, vodja službe za verske in izobraževalne zadeve Islamske skupnosti v Sloveniji.

Muslimanski kulturni center in džamija v Ljubljani samevata. Foto: STA
Muslimanski kulturni center in džamija v Ljubljani samevata. Foto: STA

SLOVENIJA > Tako kot so katoličani in pravoslavci morali prilagoditi svoja nedavna praznovanja velike noči pandemiji koronavirusa, so svoje ramazanske aktivnosti prilagodili tudi muslimani v Sloveniji. “Spoštujemo odlok vlade o prepovedi zbiranja in že od 12. marca so zaprte džamija v Ljubljani in vse molilnice po Sloveniji,” pravi Nevzet Porić. “Post bo, ne bo pa nobenih skupnih aktivnosti med ramazanom in po koncu posta, 24. maja, niti skupnega bajrama,” poudarja.

To je res izjemna situacija.

Nevzet Porić

vodja službe za verske in izobraževalne zadeve Islamske skupnosti v Sloveniji

“50 let smo čakali džamijo in se je veselili. Za zdaj smo se odpovedali tudi njenemu uradnemu odprtju centra, ki smo ga načrtovali junija.”

Nevzet Porić

Še med vojno v Bosni so se ljudje zbirali pri skupnih molitvah, pravi Porić. Prav tako so letos odpovedali romanje, hadž, v Meko, Savdska Arabija je zaprla sveto mesto. “Še nikoli nismo videli, da bi sveti kamen v Meki sameval kot zdaj,” pravi. Prazna sta tudi nova džamija in muslimanski kulturni center v Ljubljani. “50 let smo čakali džamijo in se je veselili. Za zdaj smo se odpovedali tudi njenemu uradnemu odprtju centra, ki smo ga načrtovali junija.”

Muslimanski kulturni center in džamija v Ljubljani samevata.

Islamska skupnost se financira iz donacij in prostovoljnih prispevkov; če ni verskih dogodkov, tudi denarja ni. “Tudi z reševanjem finančnih težav se soočamo, upamo pa, da bomo finančno leto zaključili pozitivno. Ukrepi vlade se počasi rahljajo in se nadejamo, da bo vseh težav zaradi koronavirusa enkrat konec in bomo lahko zaživeli,” pravi Porić.

“Za razmazan smo imamom po državi dali navodila za njihove člane, naj duh postnega meseca in skupnih molitev ohranjajo v družinah,” dodaja. Verouk za otroke imajo v džematih že od sredine marca organiziran prek spleta.


Najbolj brano