Film ne pozna meja

Danes mineva 15 let od smrti Silvana Furlana (1953-2005), režiserja, scenarista, ene glavnih osebnosti v našem filmskem prostoru, prvega direktorja Slovenske kinoteke, ustanovitelja Kinodvora in soustanovitelja festivala Liffe.

Silvan Furlan (1953-2005)
Silvan Furlan (1953-2005) 

Silvan Furlan, rojen v Postojni, je osnovno šolo obiskoval v Brjah pri Ajdovščini, kasneje pa v Solkanu. Leta 1972 je maturiral na novogoriški gimnaziji, leta 1981 pa diplomiral na iz primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Pomembno je zaznamoval slovensko kulturo, dejaven je bil v več ustanovah, leta 1994 pa je postal direktor Slovenske kinoteke, ki jo je vodil vse do smrti. “Da jo je vzpostavil oziroma rehabilitiral, ni bilo niti samoumevno niti lahko,” poudarja Majda Širca. “A se je z živo, živalsko, da ne rečem živadinovsko energijo in vztrajnostjo sistematično oprijel orodij znotraj institucionalnega pohoda, kjer je bil cilj popolnoma nedvoumen: filmu mora iti bolje! Postati mora viden, reflektiran, raziskovan, populariziran, klatiti mora zvezde z neba in imeti mora svojo streho nad glavo.”

Pri Slovenski kinoteki so se marca in aprila Furlanu želeli spomniti z vrsto dogodkov, seveda v družbi občinstva. “Prikazati smo želeli njegovih deset najljubših filmov, ki tvorijo kanon Slovenske kinoteke in zgodovine filma, na dan obletnice pa organizirati poseben dogodek z okroglo mizo, na kateri bi spregovorili o njegovih sanjah, prizadevanjih in dosežkih,” sporočajo. Zaradi globalne pandemije so vrata dvorane Silvana Furlana sredi marca morali zapreti.

Od jutri do 28. aprila bo na spletu brezplačno na ogled Furlanov dokumentarec Deklica s frnikulami. V fokusu je igralka Ita Rina.

“Toda film, tako kot Silvan, ne pozna meja,” poudarjajo. Obletnico Furlanovega odhoda bodo deloma prenesli v virtualni svet, na kinotečno spletno stran in družbena omrežja, kjer se bodo osrednje osebnosti slovenskega filma spomnili njegovi prijatelji in sodelavci, na spletni strani Baze slovenskih filmov www.bsf.si pa bo od danes do 28. aprila na ogled njegov dokumentarno-igrani film Deklica s frnikulami (1998). Projekcija je plod sodelovanja Slovenske kinoteke, Baze slovenskega filma in Zavoda za kulturne dejavnosti Vertigo.

V fokusu 39-minutnega filma Deklica s frnikulami je Ita Rina. Mlada slovenska igralka Marjana (Karin Komljanec) se odpravi na raziskovanje Itine življenjske zgodbe od Divače, kjer se je Ida Kravanja rodila 7. julija 1907, pa do poroke leta 1931 v Beogradu, ki na vrhuncu njene slave napove tudi postopen odhod velike igralke iz evropskega filmskega spektakla. Dveletno Ito je v filmu upodobila Nika Javornik, desetletno pa Tjaša Udovič.  


Najbolj brano