Bob Dylan spet z novo pesmijo

Bob Dylan je ponoči na družbenih omrežjih spet nenapovedano objavil posnetek nove pesmi. Po marčevski 17-minutni Murder Most Foul je sedaj postregel z I Contain Multitudes, krajšo, a prav tako polno navezav na književnost, popularno kulturo, klasično glasbo ...

Nobelovec Bob Dylan, ki bo prihodnji mesec dopolnil 79 let, v sedanjih izrednih razmerah ne more nadaljevati svoje znamenite, zdaj že 32-letne Neskončne turneje. A vseeno ne sedi križem rok. Oboževalce po svetu je nedavno presenetil z nenapovedano pošiljko, kar 17-minutno pesmijo Murder Most Foul, pred nekaj urami pa je na spletu objavil še I Contain Multitudes.

V štirih minutah in pol tudi tokrat naniza veliko bolj ali manj znanih citatov in imenuje Edgarja Allana Poeja, Ano Frank, Indiano Jonesa, skupino The Rolling Stones, Beethovna, Chopina ...

Naslov epske Murder Most Foul s podlim umorom predsednika Kennedyja v središču je izposojen pri Shakespearovem Hamletu, ker pa je Dylan tudi ljubitelj starih filmov, velja opaziti, da je enako naslovljena kriminalka iz leta 1964, posneta po romanu Agathe Christie Gospa McGinty je mrtva. Naslov za novo pesem I Contain Multitudes pa je kantavtor našel v verzu Walta Whitmana, ki je v dolgi Pesmi o sebi zapisal tudi: “Velik sem, v meni so množice.”

Dylan, avtor klasik Blowin' In the Wind, The Times They Are a-Changin', Mr. Tambourine Man, Like a Rolling Stone, Just Like a Woman, All Along the Watchtower, Lay, Lady, Lay, Knockin' On Heaven's Door in mnogih drugih, je prejel več grammyjev, oskarja za filmsko glasbo, Pulitzerjevo nagrado, Nobelovo za književnost in vrsto drugih priznanj, na skoraj 60-letni glasbeni poti pa se mu še z nobeno skladbo ni uspelo zavihteti na sam vrh Billboardove lestvice. To mu je uspelo šele prejšnji mesec, s 17-minutno Murder Most Foul – samo v prvem tednu so zabeležili prodajo 10.000 prenosov skladbe.


Najbolj brano