Marelice že cvetijo, a prehitevajo le za kak dan

Prave zime letos res ni bilo in glede na včerajšnje in današnje temperature v zraku diši po pomladi. Nekatera drevesa že cvetijo, na toplejših legah tudi marelice, breskve in mandlji. Strokovnjaki pa pravijo, da ni to nič neobičajnega, da morda prehitevajo le za kakšen dan, saj so noči še vedno hladne.

Marelice, breskve in mandlji na bolj južnih, toplejših legah že 
cvetijo. Foto: Vasja Juretič
Marelice, breskve in mandlji na bolj južnih, toplejših legah že cvetijo. Foto: Vasja Juretič

NOVA GORICA > “Zgodnje sadne vrste, kot so marelice, breskve in mandlji ne cvetijo nič prej kot običajno. No, morda kakšen dan prej, a nočne temperature so še vedno nizke, od tri do štiri stopinje Celzija, kar upočasnjuje procese,” je povedal Vasja Juretič, specialist za sadjarstvo in oljkarstvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Dodal je še, da razen marelic, breskev in mandljev na bolj južnih, toplejših legah sadno drevje še brsti in šele prihaja v cvetenje. Podobne razmere kot na Goriškem so tudi v Istri. Le kakšen dan prej se je vse skupaj začelo. Juretič je tudi vremenske napovedi ocenil kot ugodne in prav nič zaskrbljujoče. “Vsaj za naslednjih štirinajst dni ni nobenih napovedi, ki bi lahko obetale pozebo. Seveda pa se lahko tudi zgodi,” je še pristavil.

Prvič letos nad 20 stopinj Celzija

Temperature so se včeraj predvsem po nižinah vzhodnega dela države prvič v tem letu povzpele nad 20 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature so bile od 16 do 22 stopinj Celzija. Ob koncu tedna se bo ponovno ohladilo.

Za nekatere sadne sorte so lahko usodne že dolgotrajnejše temperature okrog nič stopinj Celzija, pri nekaterih drugih pa se mora termometer spustiti za nekaj stopinj pod ničlo. (Foto: Vasja Juretič)

Za sadno drevje je lahko kritično, če so brsti ali cvetovi dalj časa izpostavljeni nizkim temperaturam. Za nekatere sadne sorte so, kot je razložil Juretič, lahko usodne že dolgotrajnejše temperature okrog nič stopinj Celzija, pri nekaterih drugih pa se mora termometer spustiti za nekaj stopinj pod ničlo. Tudi tla so po njegovih zagotovilih dobro nasičena z vodo, saj je v zadnjih desetih dneh padlo kar veliko dežja.


Najbolj brano