Ne pozabite, varnostni pas rešuje življenja!

Pri agenciji za varnost prometa, v tesnem sodelovanju s policijo, v teh dneh veliko poudarka namenjajo osveščanju uporabe varnostnega pasu. Po oceni strokovnjakov uporaba varnostnega pasu v povprečju reši več kot deset življenj na leto.

Uporaba varnostnega pasu je med vožnjo obvezna, globa za 
prekršek znaša 120 evrov. Foto: STA
Uporaba varnostnega pasu je med vožnjo obvezna, globa za prekršek znaša 120 evrov. Foto: STA

Statistika navaja, da sta lani na slovenskih cestah umrla 102 udeleženca cestnega prometa, od tega 29 voznikov osebnih avtomobilov, kar deset jih ni uporabljalo varnostnega pasu. Največje povečanje števila umrlih v primerjavi z letom 2018 beležijo pri številu umrlih sopotnikov. Tako je lansko leto v črno statistiko vpisanih 18 sopotnikov v osebnih avtomobilih.

Agencija za varnost prometa trenutno izvaja nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas. V akciji sodelujejo policisti, ki izvajajo poostren nadzor, ter 76 svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki delujejo po slovenskih občinah. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.

Podatki različnih analiz navajajo, da uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih. Varnostni pas tudi blaži posledice zaradi naletne teže posameznika, ki je enaka ne glede na sedež v vozilu. Naletna teža osebe s 80 kilogrami je pri hitrosti 50 km/h skoraj dve toni, pri hitrosti 90 km/h pa več kot šest ton.

Da bi o tem osveščali tudi najmlajše, agencija že 15 let uspešno izvaja projekt Pasavček. Letos v projektu sodeluje rekordno število skupin in oddelkov, kar 1241, skupno pa več kot 22.500 otrok. S projektom Pasavček otroke in starše spodbujajo k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev med najmlajšimi udeleženci v prometu, torej pri otrocih, manjših od 150 centimetrov.

Slogan projekta otrokom in staršem jasno sporoča: Red je vedno pas pripet! V času akcije bodo z dodatnimi aktivnostmi v vrtcih in šolah spremljali pripetost otrok in drugih potnikov v vozilih, prav tako bodo v marcu in aprilu izvedli 30 lutkovnih predstav Pasavček v prometu. V 70 vrtcih in osnovnih šolah bodo z demonstracijskimi otroškimi sedeži izvajali izobraževanja s praktičnim prikazom pravilne uporabe otroških sedežev.


Najbolj brano