Hrovatova polepšala Zlato lisico

Na progi v Podkorenu so uspešno spravili pod streho Zlato lisico, na avstrijski letalnici v Kulmu pa je ob težavah z vetrom dvakrat na stopničkah stal Timi Zajc.

Najboljše veleslalomistke - z leve Novozelandka Alice Robinson, v 
sredini Slovenka Meta Hrovat, desno pa     Slovakinja Petra Vlhova. 
Na fotografiji manjka Švicarka Wendy Holdener.  Foto: STA
Najboljše veleslalomistke - z leve Novozelandka Alice Robinson, v sredini Slovenka Meta Hrovat, desno pa Slovakinja Petra Vlhova. Na fotografiji manjka Švicarka Wendy Holdener.  Foto: STA

Letošnja Zlata lisica, ki se je zaradi pomladanskega vremena morala znova seliti v Kranjsko Goro, je prinesla dobro voljo v slovenski tabor. Vrhunec je bil veleslalom, na katerem je za prve letošnje zmagovalne stopničke deklet (in svoje druge v karieri) poskrbela domačinka Meta Hrovat. Zmagala je Novozelandka Alice Robinson, druga po prvi vožnji. Tina Robnik je bila šesta, Ana Bucik pa 14. Vodilna po prvi vožnji, Slovakinja Petra Vlhova, je pred množico svojih navijačev osvojila drugo mesto. Hrovatova si je tretje mesto razdelila s Švicarko Wendy Holdener. Bucikova (+2,53) je bila po polovici tekme 18., v finalu pa je s 14. mestom dosegla najboljšo veleslalomsko uvrstitev v karieri.

Vlhova je po odlični drugi vožnji (prvo je končala na četrtem mestu) zmagala v včerajšnjem slalomu in s tem tudi v skupnem točkovanju za Zlato lisico. Meta Hrovat na 11 in Ana Bucik na 21. mestu sta v finalu pokvarili svoji uvrstitvi. “Imela sem premalo ritma. Želela sem si boljšega izida na slalomu, ampak bom morala dobiti več samozaupanja in ritma na treningih te discipline, da bo potem na tekmah bolje,” je ocenila Bucikova. Druga je bila Wendy Holdener, tretja pa Avstrijka Katharina Truppe, doma blizu Beljaka.

Slovenci ne blestijo

Na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Anterslevi so Slovenci v ozadju. Francoz Emilien Jacquelin je prvak na zasledovalni preizkušnji na 12,5 km. Jakov Fak je zasedel 21., Rok Tršan pa 25. mesto. V sprintu je slavil Rus Aleksander Loginov, Tršan je bil 29., Fak pa šele 45. Med dekleti je na 10 km slavila domačinka Dorothea Wierer, Slovenka Lea Einfalt je bila 38.

V Bad Mitterndorfu pa so izpeljali dve od le treh letos predvidenih tekem v smučarskih poletih za svetovni pokal. Včeraj je obveljala le ena serija. Spremenljiv veter je postajal vse močnejši in nevarnejši, zato je žirija pred tremi najboljšimi letalci prve serije tekmovanje predčasno končala. Zmagal je domačin Stefan Kraft, drugi je bil Japonec Ryoyu Kobayashi, treji pa Timi Zajc, ki je za Kraftom zaostajal zgolj 2,5 točke. Sobotnemu drugemu mestu je včeraj dodal še tretje. Domen Prevc je bil peti. Anže Semenič je zasedel 12. mesto, Žiga Jelar je bil 14., Peter Prevc 20. in Jurij Tepeš 21.

Na sobotni tekmi je slavil Poljak Piotr Žyla pred Zajcem, tretji je bil Kraft. V igri desetink je imel tokrat Žyla srečo in je po skoraj sedmih letih s prednostjo treh desetink točke prišel do svoje druge zmage v karieri. V finale se ni uvrstil rekorder letalnice na Kulmu in svetovni prvak v poletih na tej napravi Peter Prevc, ki je bil šele 33. V svetovnem pokalu je Kraft s 1273 točkami za 138 točke pred najbližjim zasledovalcem, Nemcem Karlom Geigerjem. Kraft ima v seštevku poletov 20 točk več od Zajca. Norvežanka Therese Johaug je bila najhitrejša tudi na včerajšnji zasledovalni tekmi svetovnega pokala smučarskih tekačic v švedskem Oestersundu, kjer je bila na 10-kilometrski preizkušnji odlična peta Slovenka Anamarija Lampič.


Najbolj brano