Prešernov dan na Čavnu

Da hodita kultura in planinstvo z roko v roki, že četrt stoletja dokazuje Planinsko društvo Ajdovščina, ki sodi s 117 leti delovanja med najstarejša slovenska planinska društva. Ajdovski planinci vsako leto na kulturni dan organizirajo zimski pohod na Čaven v spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Pri koči Antona Bavčerja na Čavnu bo tudi v soboto, kot že 25 let 
na kulturni praznik,  nadvse praznično. Lansko srečanje je imelo 
zaradi bele zime prav poseben čar.  Foto: Cvetko Ušaj
Pri koči Antona Bavčerja na Čavnu bo tudi v soboto, kot že 25 let na kulturni praznik, nadvse praznično. Lansko srečanje je imelo zaradi bele zime prav poseben čar.  Foto: Cvetko Ušaj

Čaven je pogorje Trnovskega gozda, ki ga sestavljata Veliki Modrasovec in Mala gora. Med njima na travnati jasi stoji koča (1242 m), ki je ime dobila po slovenskem domoljubu in planincu Antonu Bavčerju. Prav tam bo v soboto ob 11. uri krajši kulturni program, s katerim se bodo ajdovski planinci poklonili spominu na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

“Pohod ni voden, zato vabljeni na Čaven po vaši najljubši poti,” pravi predsednik Planinskega društva (PD) Ajdovščina Cvetko Ušaj, ki bo imel pred kočo krajši nagovor. Na Čaven vodi več poti, najkrajša je tista s Predmeje (dobra ura hoje), številni planinci pa si izberejo tudi daljše dostope: iz Lokavca, Stomaža, Kamenj, Vrtovina, Vitovelj, Ozeljana ... Lani so v društvu prvič organizirali posebno vodenje za svoje mlade člane. Pohod mladih so spremljali pogovori o kulturi in predstavitev del in lika Franceta Prešerna. Pobuda je bila zelo dobro sprejeta, zato bo mladinski odsek tudi letos “ponovil vajo”. Zbirno mesto je ob 7.30 na avtobusni postaji v Ajdovščini. Z avtomobili se bodo odpeljali proti Predmeji, nato pa peš na Čaven.

Zimskega pohoda na Čaven se radi udeležijo planinci z vseh koncev Slovenije. “Kot kaže, bo tudi letos udeležba dobra, saj vremenoslovci za soboto napovedujejo lepo sončno vreme,” je zadovoljen Ušaj, ki pohodnikom priporoča zimsko obutev in topla oblačila. Koča bo odprta. Več informacij na telefonski številki 041/390-100 ali na e-mail ucvetko@gmail.com.


Najbolj brano