Državna služba, ki ni sanjska

Danes, ko redna zaposlitev še vedno ni nekaj samoumevnega, ostajajo prosta delovna mesta v državnih inštitucijah. Prav tam, kjer naj bi bile službe najbolj zanesljive in prav tam, kjer se mnogi želijo zaposliti za nedoločen čas in dočakati upokojitev.

A niso vse državne službe enake, kaj šele sanjske. Prav službe pravosodnih policistov so v Sloveniji v zadnjih letih - poleg policijskih in vojaških, kot kaže, najmanj privlačne.

Izjava Frančiška Verka, da pravosodni policisti nimajo več socialnega življenja, ni iz trte izvita, saj ji prikimava sleherni paznik.

V koprskem zaporu je trenutno glede na sistematizirana delovna mesta kar 26 prostih mest za pravosodne policiste, kar pomeni, da služba čaka na 26 posameznikov, ki bi se sprva kot pravosodni policisti kandidati leto in pol poleg rednega dela usposabljali in se zasidrali v 18. plačnem razredu. Tako bi se na dan izplačila plače lahko “veselili” 858 evrov bruto brez dodatkov. Nato pa bi kot pravosodni policisti skočili v 24. plačni razred in bi imeli 1085 evrov bruto plače brez dodatkov.

Plačilo za dobro opravljeno delo seveda ni vse, je pa veliko. Prav tako kot delovne naloge. Naloge pravosodnega policista, ki se je prej imenoval paznik v zaporu, so skrb za varnost, red in disciplino v zaporih. Poleg tega spremlja zapornike izven zavoda, nadzira in organizira delo v delavnicah ter nadzira obsojence na zunanjih deloviščih. Skrbi tudi za poklicno in delovno usposabljanje obsojencev ter sodeluje v programih njihove obravnave. Za zagotovitev varnosti sme izdajati ukaze, opraviti osebni pregled obsojenca, njegovih bivalnih prostorov, osebne prtljage in oseb, ki prihajajo v varovani objekt ... Ko potegnemo črto pod vse to, ugotovimo, da gre za zelo zahtevno in odgovorno delo, ki po večini poteka v 12-urni izmeni vse dni v letu. Delo z obsojenci vseh starosti, narodnosti in veroizpovedi tako ni mačji kašelj.

Izjava Frančiška Verka, da pravosodni policisti nimajo več socialnega življenja, ni iz trte izvita, saj ji prikimava sleherni paznik, ki polovico dneva preživi na delovnem mestu, nato nekaj ur nameni počitku, za družino in prijatelje pa ostane bore malo časa. Da o dopustu ne izgubljamo besed.

Služba pravosodnega policista torej zagotovo ni sanjska državna služba, je pa na voljo, in to v “hotelu med zapori”, kot je še nedavno veljalo, v enem izmed najsodobnejših zaporov v Sloveniji, s pogledom na morje ...


Preberite še


Najbolj brano