V zraku pozabijo na polžji tempo

Ko se jadralni padalci domačega društva Polet z vzletišča Lijak dvignejo v nebo, so v svojem elementu in uživajo. Takrat verjetno pozabijo na neurejene razmere na tleh, na katere opozarjajo že leta in leta, pa se ne premakne oziroma se premika zelo počasi. Po polžje. To jesen so ob podpori občine uspeli sanirati vzletišče, v katerega so prav zaradi polžjega tempa odločevalcev pred časom na lastno pest pregrobo posegli.

Del vzletišča bi radi prekrili tudi z umetno travo, kar je na vzletiščih v tujini že standard, pa stranišča, kakršna že stojijo na Kobariškem stolu in pri slapu Kozjak in delujejo na principu kompostiranja, tako da jih ni treba redno prazniti, bi radi postavili, saj so padalci in zmajarji pred poletom še vedno prisiljeni v morebitna olajšanja pod milim nebom, za katerim od grmov ali dreves v bližini.

Jadralno padalstvo bi moralo biti glede na naravne danosti eden od stebrov razvoja športnega turizma v novogoriški občini.

Še vedno je zavarovano območje Natura 2000 tista ovira, ki ne omogoča tovrstnih posegov v prostor. Politične in strokovne volje oziroma preproste kmečke logike, po kateri bi lahko košček zemljišča izvzeli iz zavarovanega območja, pa še vedno ni dovolj. In zato, kot pravijo, že izgubljajo padalsko smetano, tiste jadralne padalce predvsem iz zahodne Evrope. Ti gredo letet raje tja, kjer je vse urejeno in za vse dobro poskrbljeno, saj svojega nekaj tisoč evrov vrednega padala nočejo razpirati na vzletišču, ki ne ustreza njihovim visokim zahtevam.

8000 poletov v letošnji sezoni pomeni 8000 nočitev in če dnevni strošek takega obiskovalca skupaj s prehrano in še čim zaokrožimo na sto evrov, to pomeni 800.000 evrov, ki se letno stečejo v lokalno okolje. Če bi ob pristajališču v Šmihelu že stal center za jadralne padalce, ki je v načrtih že nekaj let, bi bilo poletov in obiskovalcev zagotovo še več, saj je tam predvidena tudi info točka s storitvami tudi za druge obiskovalce - pohodnike, gorske kolesarje, konjenike, kinologe ...

Po najnovejši napovedi z novogoriške občine bodo z deli ob pristajališču začeli v prvi polovici prihodnjega leta. Jadralno padalstvo bi moralo biti glede na naravne danosti, ki jih ponuja Lijak, eden od stebrov razvoja športnega turizma v občini. Ali se bo pod novim občinskih vodstvom, ki stavi tudi na športni turizem, vendarle kaj premaknilo, bo kmalu jasno.


Preberite še


Najbolj brano