Alkohol je letos na cestah vzel že 31 življenj

Z veselim decembrom se je na slovenskih cestah začela tretja in hkrati zadnja letošnja akcija za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola, drog in psihoaktivnih snovi. Koordinira jo agencija za varnost prometa, poleg policije in ministrstva za zdravje pa v njej sodelujejo tudi nevladne organizacije. Letos je na slovenskih cestah zaradi pijanih povzročiteljev nesreč umrlo že 31 ljudi.

Policisti bodo do konca leta nadzirali psihofizično stanje voznikov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Policisti bodo do konca leta nadzirali psihofizično stanje voznikov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA > “V zadnjih letih se je delež prometnih nesreč, ki jih zakrivijo pijani vozniki, nekoliko zmanjšal in predstavlja devetodstotni delež vseh povzročiteljev nesreč. Zaskrbljujoče pa je, da več kot petina voznikov, ki povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola,” opozarja Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije na generalni policijski upravi.

Podatki terjajo ukrepanje

Ob tem Mojca Gobec, generalna direktorica direktorata za javno zdravje z ministrstva za zdravje, dodaja: “Podatki o nesrečah voznikov pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi terjajo ukrepanje. Trdim, da je vsaka nesreča, ki se zgodi pod vplivom alkohola, nedopustna in odveč!” Po njenem mnenju je mogoče navade voznikov sicer spreminjati, vendar je treba v to vlagati veliko dela, in to dolgoročno.

3,7

promila alkohola je imel v organizmu letošnji rekorder, ki je povzročil smrtno nesrečo

V.d. direktorice agencije za varnost prometa Vesna Marinko pa izpostavlja: “Alkohol vpliva na psihofizične sposobnosti posameznika, na mišljenje, zaznavanje in ravnanje že s prvim popitim kozarcem. Pomembno zmanjša sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.”

Skrb vzbuja podatek, poudarja, da se povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zvišuje. Ta letos znaša kar 1,55 promila (0,73 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka). V primerjavi z lanskim letom se je povišala za 0,22 promila, saj je lani znašala 1,33 promila. Letošnji rekorder je imel v krvi kar 3,7 promila.

Preventivne aktivnosti

V času nacionalne akcije bodo po vsej Sloveniji potekale številne aktivnosti, preventivni dogodki in delavnice. Osrednji dogodek bo potekal 7. decembra v Ljubljani, podoben pa še 13. decembra v Mariboru. V okviru nacionalne preventivne akcije bo sodelovalo 111 slovenskih občin, ki jim je agencija za varnost prometa zagotovila 1310 plakatov ter 18.000 zloženk Alkohol ubija. Prav tako so občinam za terenske akcije razdelili 3000 alkotesterjev za enkratno uporabo.

Sedem povzročiteljev drogiranih in pijanih

Letos je zaradi pijanih povzročiteljev v prometnih nesrečah umrlo 31 ljudi, 55 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Sedem povzročiteljev prometnih nesreč, ki so bili pod vplivom drog (in štirje od teh tudi alkohola) je povzročilo smrt osmih ljudi. “To so podatki, ki nas vedno znova pretresejo in opomnijo, kako uničujoče posledice imajo alkohol in droge v prometu. Zato znova opozarjamo, da ste le s trezno glavo del odgovorne udeležbe v prometu. Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi ne sodijo v promet v nobenih okoliščinah in pod nobenimi pogoji,” dodaja Marinkova.

Sicer pa je bilo od skupno 31 smrtno ponesrečenih 20 tudi povzročiteljev nesreč. Največ nesreč (šest, v katerih je umrlo devet ljudi) s smrtnim izidom so povzročili vozniki v starostni skupini od 45 do 54 let. Sledijo povzročitelji, stari od 35 do 44 let, ki so povzročili sedem smrtnih nesreč, v katerih je umrlo prav toliko ljudi. Povzročitelji, stari od 25 do 34 let, so zakrivili pet prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo šest ljudi. Letošnji najstarejši povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola je imel 72 let (lani 84), najmlajši pa 15 (lani 21). Oba sta bila pešca, starejši je umrl med hojo po regionalni cesti izven naselja, mlajši pa je prečkal avtocesto.

Po številu prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, izstopata obalno-kraška statistična regija z 9,04 nesreče in pomurska z 8,66 nesreče, vendar ne izstopata po umrlih v teh nesrečah. So pa pri teh podatkih izstopajoče koroška, goriška in zasavska regija.

Policisti bodo v času poostrenega nadzora preverjali, kje so vozniki, ki bodo napihali, pili alkoholne pijače. V lokalih pa bodo nadzirali tudi točenje alkohola mladoletnikom in pijanim gostom. Med 9. in 15. decembrom bodo slovenski policisti sodelovali v evropsko usklajenem nadzoru “alcohol & drugs”.


Najbolj brano