Sojenje vzgojiteljici bo kmalu dobilo epilog

Na koprskem sodišču se končuje sojenje nekdanji vzgojiteljici italijanskega vrtca Delfino blu v Hrvatinih Franki Kovačič. Prihodnji teden bodo na vrsti zaključne besede, kmalu zatem pa bo znano, kakšno sodbo ji bo izreklo sodišče. Včeraj se je z branjem listin in majhno spremembo obtožbe končal dokazni postopek.

Sojenje nekdanji vzgojiteljici hrvatinskega vrtca Delfino blu  se 
bliža koncu. Foto: Danijel Cek
Sojenje nekdanji vzgojiteljici hrvatinskega vrtca Delfino blu se bliža koncu. Foto: Danijel Cek

KOPER > Tožilstvo Franki Kovačič po spremenjeni obtožbi očita 17 in ne več 18 kaznivih dejanj surovega ravnanja z otroki. Tožilka Nataša Valentič Kuštra je po zaslišanju nekaterih staršev otrok, do katerih naj bi bila nekdanja vzgojiteljica nasilna, nekoliko spremenila opis nekaterih kaznivih dejanj. V enem primeru pa je očitek po zaslišanju mame deklice izpustila.

Na včerajšnjem nadaljevanju sojenja nekdanji vzgojiteljici vrtca Delfin blu so prebirali izjave, pritožbe, zahteve za premestitev, dopise staršev ravnateljici ... “Otrok se upira, noče iti v vrtec ...,“ je zapisal starš, ki je v enem primeru počakal v vrtcu, nato pa pred vrati poslušal, kako vzgojiteljica Franka kriči na njegovega otroka. Ko jo je vprašal, zakaj to počne, pa je nadrla še njega, je zapisal.

Prebrali so tudi dnevnik vzgojiteljičine pomočnice. V njem je med drugim beležila primere nasilnega ravnanja vzgojiteljice z otroki. Ko se je hotela z njo pogovoriti, svetovala ji je, naj gre na dopust, če je v stresu, pa naj bi ji Kovačičeva zabrusila, češ kdo je ona, da jo bo pošiljala na dopust. Ena od mam je pisala, kako iz dneva v dan prihajajo do novih informacij, nad katerimi so bili zgroženi. Ko je vprašala sina, če je tudi njega kdaj vzgojiteljica Franka udarila po riti, ji je odgovoril: “Da, stokrat.” In k temu dodal, da je drugega fantka še večkrat.

V sodnem spisu pa je tudi več pisem, v katerih starši hvalijo vzgojiteljico Franko Kovačič. Eni so jo hoteli predlagati celo za najboljšo vzgojiteljico. Tožilka je pripomnila, da so se oglasili tudi starši, ki imajo že odrasle otroke.

Starši dveh otrok so vložili tudi premoženjsko pravna zahtevka, s katerim terjajo odškodnino od vzgojiteljice. V enem primeru starša zaradi bolečin, ki jih je otrok utrpel zaradi nasilnega ravnanja vzgojiteljice, in strahu zahtevata 7000 evrov odškodnine.

Kovačičeva je po razkritju domnevnega nasilnega ravnanja z otroki bila tudi na bolniškem dopustu, klinična psihologinja, na katero se je obrnila vzgojiteljica, je zapisala, da je pri njej ugotovila dekompenzirano anksiozno nevrozo zaradi pritiskov v službi. Vodstvo vrtca je v letu 2015 vzgojiteljici prekinilo delovno razmerje. Kovačičeva je na delovno sodišče vložila tožbo, s katero je poskušala dokazati nezakonitost odpovedi, a ni uspela.

Dokazni postopek se je včeraj končal, prihodnji teden pa bodo na vrsti zaključne besede državne tožilke, zagovornice in obtožene ter številnih pooblaščencev otrok. Spomnimo, Franka Kovačič že ves čas zanika očitke tožilstva, trdi, da so izjave staršev lažne in da je vse skupaj plod zarote njenih nekdanjih kolegic.


Najbolj brano