Kam so pa mladi ušli ...

Statistika pravi, da ima občina Cerkno 1992 stavb in stanovanj in med vsemi četrtino praznih. Ker se njeno prebivalstvo krči. Predvsem zaradi odseljevanja. Več kot desetina praznih prostorov zeva v središču občine. Torej v Cerknem ni bilo razloga, da so se morali mladi, čeprav le peščica od pičlih 860 preostalih do 35. leta starosti, umakniti iz rušenju namenjene klubske stavbe v birokratsko pisarno. Opremo, ki je nudila paleto kulturnih, tehničnih, športnih in drugih dogodkov in doživetij, pa pospraviti v skladišče.

Zato, da se bo v bodoče Cerkno še hitreje staralo in bodo v industriji in turizmu zaman iskali delovne roke. Da bodo nova podjetja mladi Cerkljani poganjali izven doma. Da bo državi vse manj mar za svoj odmaknjen, težko dostopen žep?

Zadnjih osem let je občini odneslo krepko četrtino prebivalcev med 15. in 34. letom starosti. Občini, v kateri je rajsko živeti.

Kar je vse realnost, saj je zadnjih osem let občini odneslo krepko četrtino prebivalcev med 15. in 34. letom starosti. Dejavnemu mladinskemu klubu, množici (brezdomskih) društev, svetovno uveljavljenemu džezovskemu festivalu in prebujajoči Eti navkljub. Kljub mladinski strategiji, ki je pred petimi leti občepela na papirju in novo nastajajoči, ki jo čaka podobna usoda. Kljub mlademu županu, ki bi rad dal ali probleme vsaj reševal, če mu realnost ne bi zvezala rok. Manj ljudi, manj zaposlenih, manj dohodnine, vse skromnejši proračun, razvojne napake z neizkoriščenimi evropskimi denarji na čelu in varčevanje na nepravem koncu mu jih utegnejo dokončno vkleniti.

Če se Občina in občani z njo ne bodo prebudili iz sna. Iz globokega sna v okolju, v katerem je rajsko živeti. Seveda le, kot so prepričani tisti, ki še niso odšli, če je v njem mir!

Statistika, v nasprotju z znanim rekom, ni laž. Res ne razkriva, da v marljivem Cerknem za številkami stoji za goro stereotipov in nevarnih predsodkov. Med vsemi ostalimi tudi do mladih. Zlasti tistih “neukročenih, odštekanih in do te mere spornih” mladcev, da so morali ostati skoraj na cesti. Ker se večini občanov mednje ni zdelo vredno potruditi in razbiti kakšen stereotip. Daleč od tega, da je mladinski klub vprašanje prihodnosti Cerknega. A je pomemben. Tako kot štejejo vsi občani. Le roke si morajo podati in razumeti. Brez tega, brez sprememb, brez skupne angažiranosti se bodo čez leta zaman spraševali, kam so mladi ušli.


Preberite še


Najbolj brano